Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mugur Isarescu > Guvernator BNR
A   A   A

Isarescu, despre "inchisoarea datornicilor" si de ce e sediul BNR pe Lipscani

Isarescu, despre "inchisoarea datornicilor" si de ce e sediul BNR pe Lipscani
Foto: Arhiva
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat, marti, la o dezbatere cu ocazia lansarii cartii "Palatele Bancii Nationale a Romaniei Volumul I: Palatul vechi", motivul pentru care sediul Bancii Centrale a fost construit pe Lipscani, in centrul Bucurestiului.

Motivul principal a fost ca sediul trebuia sa fie in imediata apropiere a sursei de capital, adica a negustorilor situati pe strada Lipscani, relateaza
Mediafax.

"S-a cumparat terenul, la vremea aceea era un han care in momentul respectiv era relativ in paragina, hanul Serban Voda. Ca orice han avea o curte interioara si cam toata suprafata hanului este suprafata Palatului Vechi, dar ca inaltime abia daca se ridica la jumatatea parterului. Era un han oriental modest si darapanat.
Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ce era impunator la acel han erau pivnitele, in stil bizantin, o parte dintre ele au fost salvate, cele care au ramas in Strada Lipscani. (...) Banca era destinata, in principal, stimularii comertului, prima forma de capital", a mai povestit guvernatorul BNR.

Isarescu a mai explicat ca, la sfarsitul secolului XIX, contactul direct dintre banca si client era esential.

"Un principiu fundamental si pentru acea vreme, dar si pentru perioada de astazi, in noile conditii, era sa existe posibilitatea unei relatii directe cu clientii. Pe atunci nu era comunicarea electronica, nu era Facebook, trebuia sa-l vezi pe nenea acela. De aici si reticenta ideii ca se poate face electronic banking, adica pana cand nu te uiti in ochii clientului nu poti sa iei o decizie sa dai un credit, mare discutie si in prezent.
Se spune ca una dintre cauzele crizei financiare actuale este aceasta decuplare, intre client si bancher au aparut o sumedenie de forme intermediere, toate mijlocite de tehnologia moderna care nu asigura acea alchimie pe care o ai atunci cand il privesti in ochi pe clientul tau si-i acorzi sau nu creditul. Si apar tot felul de indicatori, supraindicatori, solvabilitati, profitabilitati, lichiditati cu care-i innebunesti (pe clienti - n.r.), de multe ori activitatea bancara este complexa. Pana la urma, contactul direct cu clientul era esential, in bankingul de la sfarsitul acelui secol trebuia sa te vezi ochi in ochi cu clientul", a mai spus guvernatorul BNR.

In plus, Mugur Isarescu a mai povestit care erau cele trei conditii pentru ca un negustor sa primeasca credit: sa fie inscris la Registrul Comertului, sa nu fie in "inchisoarea datornicilor" si sa nu aiba datorii.
"Registrul Comertului era extrem de sever, nu se putea inregistra oricine, in plus negustorul trebuia sa nu fi trecut pe la 'inchisoarea datornicilor'. Nu-ti plateai o datorie, acolo ajungeai, nu ca in prezent, o iei, o scalzi, o plimbi, duci banii prin alte tari, prin paradisuri fiscale", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca, daca nu se platea o rata la termen, clientul era vizitat de reprezentantul bancii, care-i lua si mobila din casa si-l dadea afara cu copii cu tot, sistemul fiind foarte dur.
Facebook ShareTweet
 Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:37

 Articol citit de 2210 ori

Citeste si: