Isarescu, despre adoptarea euro: Ce mai trebuie facut si cand am putea renunta la leu

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:45
6142 citiri
Isarescu, despre adoptarea euro: Ce mai trebuie facut si cand am putea renunta la leu

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a trasat, miercuri, cateva obiective pe care tara noastra trebuie sa le atinga pentru a putea adera la zona euro.

"Tehnic, data tinta pe care am stabilit-o, la nivel verbal, presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Participarea la acest mecanism, in intervalul de minim doi ani, (...) reclama si un anumit nivel de dezvoltare a economiei. (...) Am in vedere, in primul rand, eliminarea surselor de inflatie reprimata, relevant in acest sens fiind exemplul privind finalizarea liberalizarii pietei energiei, deficite cvasifiscale de tipul celor care rezulta din restructurarea intreprinderilor de stat si alte surse de presiuni bugetare viitoare date de cheltuielile pentru infrastructura", a declarat miercuri Isarescu intr-un seminar referitor la riscul de tara.

De asemenea, al a reamintit ca si Banca Nationala mai are nevoie de un an, un an si jumatate pentru incheierea procesului de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%, avand in vedere ca banca centrala are o abordare graduala in acest sens din cauza impactului potential asupra cursului de schimb. "Acesta este inca un motiv pentru care intrarea in ERM II in 2016 si, pe cale de consecinta, trecerea la euro in 2019 sunt obiective foarte ambitioase", a subliniat guvernatorul BNR.

In opinia sa, pentru Romania, asumarea unei date tinta este o idee buna, daca actioneaza ca un catalizator pentru toti factorii care trebuie sa contribuie la realizarea acestui obiectiv. "Dar daca data tinta devine nerealista sau angajamentul formal nu este insotit de un plan de actiuni intermediare concrete si clar definite, credibilitatea procesului de adoptare a euro este pusa la indoiala si isi pierde valentele pozitive", a avertizat Isarescu.

Mai mult, in opinia sa, trebuie sa ne asiguram ca stabilitatea indicatorilor macroeconomici, la care Romania a devenit fruntasa, este sustenabila pe termen lung.

"Adoptarea euro indica un angajament perpetuu. Din aceasta perspectiva, cele doua tipuri de convergenta se sustin reciproc. Cea nominala asigura cadrul macroeconomic stabil care faciliteaza convergenta reala, in timp ce aceasta din urma creeaza premisele sustenabilitatii convergentei nominale prin reducerea expunerii la socuri asimetrice", a subliniat Isarescu.

Seful bancii centrale a amintit si de modificarile intervenite in interiorul zonei euro de la inceputul crizei pana in prezent, care au facut ca avantajele sa fie mai putin vizibile decat costurile.

Mugur Isarescu este de parere ca acesta este un moment potrivit pentru a evalua calendarul de aderare a euro, in cazul Romaniei, mai ales in contextul in care asistam la o atitudine de expectativa din partea tarilor din jur, respectiv Bulgaria, Cehia, Polonia, Croatia si Ungaria.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Isarescu trecere euro, #Isarescu trecere Romania euro conditii , #Guvernator BNR