Isarescu cere Guvernului prudenta: Avem razboi comercial si razboi valutar. Suntem cu arma la picior! (Video)

Luni, 05 August 2019, ora 16:36
13268 citiri
Isarescu cere Guvernului prudenta: Avem razboi comercial si razboi valutar. Suntem cu arma la picior! (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a prezentat, luni, deciziile adoptate de Consiliul de administratie al BNR. Astfel, a fost mentinuta rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an si s-a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Isarescu a aratat insa ca, desi pare ca situatia este stabila, la nivel european si global, lucrurile se pot modifica foarte usor, avand in vedere ca lumea se afla in plin razboi comercial si valutar, iar Romania nu va fi ferita de efecte.

Asadar, guvernatorul BNR a precizat ca Guvernul PSD-ALDE trebuie sa actioneze prudent, mai ales in contextul in care suntem in ani electorali.

El a spus ca la acest moment "principalele incertitudini si riscuri asociate tin de conduita viitoare a politiici fiscale si a celei de colectare", ca "evolutia deficitului e preocupanta" si ca "incert e si impactul noului indice" de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), cu care Guvernul a inlocuit ROBOR-ul.

"Avem un buget relativ tensionat, noi am observat si am incurajat prudenta Guvernului de a tine lucrurile sub control. Incurajam un asemenea comportament pe toate caile care stau la dispozitia BNR.

Am observat si o anumita crestere a veniturilor bugetare care nu e de neglijat. Suntem preocupati, dar nu ... sa-i spunem asa... nu vedem lucrurile in negru. Lucram cu Guvernul pentru ca intr-un an electoral, un an dificil, sa pastreze toate echilibrele", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa.

El a refuzat sa comenteze rectificarea bugetara, dar si taxele pe care ministrii au anuntat ca se gandesc sa le impuna: "Cand le-om vedea, le discutam, nu ne permitem sa speculam aici ceva ce e inca in discutie".

Guvernatorul a atras atentia asupra contextului extern extrem de volatil.

"Cred ca dominant acum e contextul international si din punct de vedere al conflictelor. Suntem practic intr-un razboi comercial, un razboi valutar intre marile puteri. Nu trebuie sa fii mare specialist ca sa citesti declaratiile monetare si cele politice.

Si avem si miscarile de capital, la noi au fost intrari. Daca nu intrau capitaluri, probabil ca ne mai gandeam . Ne-a crescut rezerva valutara cu 3 miliarde, desigur, doua din imprumuturi externe, dar unul din alte surse. Si cursul e stabil. (...)

Sunt momente de schimbari majore in lume in perioada asta, trebuie sa fim atenti. Suntem cu arma la picior, pentru ca oricand pot sa aiba loc miscari. Altminteri, vedem o stabilitate remarcabila a cursului la nivelul actual al dobanzilor, ceea ce ar putea sa fie un semn bun. Dar nu dormim in post, suntem vigilenti, pentru ca ar putea fi inselatoare aceasta stabilitate", a mai spus Isarescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Isarescu Guvern avertisment an electoral 2019, #Isarescu razboi comercial razboi valutar masuri , #Guvernator BNR