Isarescu: Bucurestiul ar putea sa intre si maine in zona euro

Joi, 02 Mai 2013, ora 20:36
3403 citiri
Isarescu: Bucurestiul ar putea sa intre si maine in zona euro

Bucurestiul, daca il decupam, ar putea sa intre si maine in zona euro, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Bucurestiul este cam cat o Tara Baltica. Facand o comparatie la fel de nefericita ca dintre Romania si o Tara Baltica, as spune ca Bucurestiul cred ca ar putea sa intre si maine in zona eurom daca ne ambitionam, dar toata chestia este sa-l decupam si sa-l ducem aici la Fierbinti, 'Las Fierbinti' sau cum se numeste", a spus guvernatorul BNR.

Acesta a afirmat ca nu vrea sa ofere niciun termen fix pentru adoptarea monedei europene.

"Am inteles, din ce a declarat premierul si l-am ascultat, ca dansul a vorbit despre o perioada rezonabila si despre intrarea in momentul in care economia romaneasca sa fie pregatita, intrucat ea trebuie sa faca fata unui mediu concurential, iar experienta catorva tari, care sunt in zona euro, au fost stranse in corsetul cursului de schimb, arata ca este mai mult decat riscant sa intri intr-un asemenea corset nepregatit.

Prefer sa nu pronunt niciun fel de termen fix. Invit pe toti cei care doresc sa participe la Comitetul de trecere la euro care se tine trimestrial la BNR si sa constate cate lucruri sunt de facut, inclusiv chestiuni tehnice.

Deocamdata, constat ca Bulgaria a renuntat la termen, iar celelalte trei tari, ma refer la Ungaria, Polonia si Cehia, nu au un termen fix. Deci, au adoptat aceasta pozitie relativ flexibila din considerente legate de ce se intampla in zona euro. Mai ramane intrebarea de ce fac exceptie tarile baltice", a explicat Isarescu.

Potrivit acestuia, Tarile Baltice au doua caracteristici, iar unul dintre ele este ca au Consilii Monetare.

"Cand citim de ce Romania nu a adoptat in '98 Consiliul Monetar acolo era trecut la puncte nevralgice dificultatea gasirii unui exit. Adica este o solutie extraordinara pe termen scurt si mediu, dar dupa ce se termina Consiliul Monetar sa ai unde sa de duci, altfel te pandeste soarta Argentinei.

Ea nu a avut unde sa se duca decat in criza, dupa ce avantajele Consiliului Monetar au disparut si s-au acumulat tensiuni si presiuni care nu au mai putut sa fie rezolvate prin politici interne, ceea ce se numeste devalorizare interna. Atunci sistemul a explodat. Al doilea motiv pentru care tarile baltice sunt greu de comparat cu Romania se refera la dimensiuni", a precizat oficialul BNR.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca data de 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania. Guvernul a transmis deja la Bruxelles un program de convergenta care nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro, care anterior era anul 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Isarescu Bucuresti zona euro, #Isarescu Bucuresti adoptare euro, #Isarescu Bucuresti euro, #zona euro Romania , #Guvernator BNR