Financial Times: Romania respinge o abordare globala pentru banci

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 13:371115 citiri
Financial Times: Romania respinge o abordare globala pentru banci

O recapitalizare globala a grupurilor bancare aflate in dificultate nu este ceea ce are nevoie Romania, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Oficialul roman a avertizat, de asemenea, impotriva riscului de a pune laolalta tari ce se confrunta cu circumstante diferite sub pretextul riscului european emergent.

Potrivit Financial Times, Romania a avut anul trecut cel mai rapid ritm de dezvoltare economica dintre tarile membre ale Uniunii Europene, insa situatia s-a inrautatit spre finele lui 2008, iar crestere de 7,3 procente inregistrata anul trecut ar urma sa atinga o valoare negativa in anul curent.

In contextul in care datoria externa reprezinta 12 la suta din produsul intern brut de anul trecut, majoritatea analistilor se asteapta ca Romania sa urmeze exemplul Ungariei si Ucrainei si sa recurga la Fondul International Monetar pentru ajutor. Premierul Emil Boc si-a anuntat intentia de a lua o decizie in acest sens pana la sfarsitul lunii, noteaza FT.

Rugat sa comenteze pe marginea apelului lansat de guvernul austriac in vederea unui sprijin la scara regionala, Isarescu a declarat pentru Financial Times: 'Cand /ministrul austriac de finante/ Josef Proll a vizitat Bucurestiul, i-am spus /.../ ca o abordare globala de subventionare a tuturor bancilor austriece subsidiare nu ar fi buna pentru Romania, intrucat toate bancile noastre sunt foarte bine capitalizate'.

'Orice capitalizare este binevenita, dar o abordare globala ar trebui sa se adreseze problemelor specifice de aici, in caz contrar riscand sa creeze confuzie', a explicat Mugur Isarescu, in contextul in care bancile centrale din Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Romania si-au anuntat luni disponibilitatea de a interveni pe pietele monetare dupa o saptamana de vanzari masive.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News