Dragnea, dupa discutia de 3 ore cu Isarescu: Inainte sa ia orice masuri, Guvernul va analiza cu BNR efectele

Joi, 03 Mai 2018, ora 21:22
18482 citiri
Dragnea, dupa discutia de 3 ore cu Isarescu: Inainte sa ia orice masuri, Guvernul va analiza cu BNR efectele
Foto: Digi24 TV

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat, joi, concluziile discutiilor de 3 ore pe care le-a avut, impreuna cu premierul Viorica Dacila, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Seful PSD spune ca nu exista niciun conflict cu Banca Nationala si ca s-a convenit ca, de acum, inainte ca Guvernul sa implementeze masuri din programul de guvernare, sa consulte specialistii BNR.

"S-a convenit sa existe o colaborare bazata pe intalniri frecvente, constante, intre BNR si Guvern. Guvernul si-a aratat disponibilitatea ca, inainte sa ia orice masuri, sa aiba o intalnire cu BNR si sa analizeze impreuna daca e nevoie de alte masuri care sa completeze efectele. BNR si-a aratat deschiderea totala intr-o colaborare cu Guvernul pentru ca obiectivele sunt comune", le-a transmis Liviu Dragnea jurnalistilor.

Cine e de vina pentru inflatie

In ce priveste cresterea inflatiei, Dragnea sustine ca aceasta a fost determinata de cauze externe, cum ar fi pretul petrolului.

"Si Guvernul, si BNR au convenit ca principalele cauze pentru cresterea inflatiei sunt factori exogeni, din afara Guvernului sau BNR - gaze, energie, petrol, de exemplu - care au o contributie masiva la cresterea inflatiei", a precizat liderul PSD.

El a dat asigurari ca nu exista niciun indiciu ca Romania ar fi in prag de criza: "S-a convenit, parerea e comuna, ca nu exista niciun fel de indiciu ca Romania ar fi in prag de criza sau ca exista argumente sa se vorbeasca de instabilitate".

Dragnea nu-si face griji pentru deficit: Asta e rolul Comisiei Europene

Liderul PSD s-a aratat deranjat de prognozele publicate azi de Comisia Europeana care avertiza ca Romania nu doar ca in 2018 va avea un deficit bugetar de peste 3%, dar in 2019 risca sa sara de 4%.

"Nu vreau sa intru in conflict cu CE. Sunt destul de detasat, dar spun cu mare respect ca in toti anii precedenti Comisia Europeana - asta e rolul ei, sa traga semnale de alarma si sa fie grijuie - a avut previziuni de o crestere economica mai mica si un deficit mai mare decat a fost in realitate", sustine Dragnea, care a spus ca evaluarea lui e ca deficitul anul acesta va fi undeva la 2,96 - 2,98%.

Liderul PSD sustine ca liderii BNR prezenti la intalnire - Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu - ar fi spus ca programul de guvernare al PSD e "cel mai predictibil".

"Programul de guvernare, si e parerea si a BNR, e cel mai predictibil, e un program riguros prezentat in campanie si adoptat in Parlament cu masuri usor de verificat. Previziunile noastre sunt bune si nu au fost respinse de BNR", a declarat Dragnea.

BNR analizeaza masurile in legatura cu Pilonul II si plafonarea dobanzilor

Dragnea nu a vrut insa sa dea detalii despre ce au spus oficialii BNR despre unele masuri anuntate de social-democrati, cum ar plafonarea dobanzilor la credite sau diferitele scenarii pentru Pilonul II de pensii.

"S-a vorbit despre aproape toate subiectele. Pentru mine cea mai importanta si imbucuratoare concluzie e ca sunt pareri destul de convergente intre BNR si Guvern. Sigur, sunt unele situatii unde sunt abordari diferite, de aceea, avem intalniri. Nu intru in niciun fel de detaliu acum.

BNR pe acest subiect (plafonarea dobanzilor - n.red.) a zis ca o sa ne trimita o evaluare si o analiza, urmand ca decizia sa fie luata in Parlament. Colegii mei se vor uita pe acea analiza si evaluare, trebuie analizate si cumpanite foarte bine toate consecintele, dar trebuie tinut cont si de nevoia unei categorii din societate care ar avea nevoie de aceste imprumuturi.

Problema nu e foarte simpla, dar Guvernul ne va da un punct de vedere de care noi in Parlament vom tine seama. In cadrul intalnirilor sigur ca se va discuta si subiectul Pilonului II in profunzime", a raspuns Dragnea, la insistentele jurnalistilor pe aceste subiecte.

Dragnea explica de ce intalnirea cu Izarescu a avut loc la el in birou

Seful PSD a explicat si de ce intalnirea a avut loc in biroul sau de la Camera Deputatilor, nu la Guvern.

"E necesar sa va explic de ce a avut loc aici. A fost un schimb de scrisori intre mine si dl guvernator, am hotarat sa facem publice acele scrisori. Era stabilita o frecventa de intalnire intre Guvern si BNR si s-a convenit sa aiba loc o singura intalnire comuna aici, la Parlament. (...)

Le-am si spus ca am fost onorat ca intalnirea a avut loc aici. De acum inainte vor avea loc si la Guvern si la BNR (intalniri - n.red.) intr-o frecventa pe care o vor stabili ulterior. O frecventa atat de mare sau mica in functie de cum evolueaza lucrurile", a explicat Dragnea. Intrebat daca va mai lua si el parte la intalniri, liderul PSD a spus ca da, daca va fi invitat.

El a povestit ca a fost cel care a adus in discutie si spinosul subiect al conflictului, sustinand ca acesta nu exista si, de aceea, nici nu a fost nevoie de vreo mediere.

"Eu am adus in discutie ca nu e cazul de o mediere, ca nu e un conflict intre BNR si Guvern. I-am spus dlui guvernator ca nu exista nicio intentie a PSD sa preia controlul BNR, ba dimpotriva. Dl guvernator are din partea mea sprijin total.

BNR e o institutie sanatoasa, un pilon fundamental si conducerea e una cu experienta si foarte multa expertiza", a mai spus Dragnea, care a avut pe parcursul declaratiilor dificultati in a-i pronunta corect numele guvernatorului BNR.

Astfel, de 3 ori i-a spus Izarescu, in loc de Isarescu. La comentariile jurnalistilor, el a inceput sa rada: "Asa imi scapa, ce vreti. Iertati-ma! I-am cerut scuze si dumnealui".

In fata acestor afirmatii total opuse fata de cele de acum doua saptamani cand acuza BNR ca isi coordoneaza declaratiile cu cele ale Opozitiei si ale presedintelui Klaus Iohannis, jurnalistii l-au intrebat daca isi mentine totusi si acea parere.

"Mi-o mentin, mi-am mentinut-o si in fata dlui guvenator. E vorba de unii functionari de acolo, nu am spus niciodata ca sunt declaratii ale dl-ui Isarescu", a conchis el, cerand "mai putine declaratii de la BNR care exced cadrul institutional si constitutional".

Vezi aici mai multe detalii de la intalnirea cu Isarescu din biroul lui Dragnea la care au participat si Dancila, Teodorovici si Darius Valcov

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dragnea Isarescu Guvern masuri analiza BNR, #Dragnea discutie Dancila Isarescu Valcov , #Guvernator BNR