De ce nu poate Isarescu sa obtina credit pentru finantarea afacerii sale

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 20:234471 citiri
De ce nu poate Isarescu sa obtina credit pentru finantarea afacerii sale
Foto: arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, le-a reprosat bancherilor ca, pentru finantarea afacerii cu vin pe care o detine, acestia accepta ca garantie doar cisternele, fara alte active, precum vinul imbuteliat sau terenul, ei justificandu-si decizia invocand "normele bancii centrale".

"Colegii mei, bancherii, unii se afla chiar in aceasta sala, accepta ca garantii de la vinaria mea doar cisternele de vin. Nu si vinul imbuteliat, care cica dispare. Pai cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau in garantie pamantul, nu iau alte active. E si o chestiune de incredere poate", a afirmat guvernatorul, la dezbaterea "Isarescu si invitatii sai", organizata la BNR.

Intrebandu-i pe bancheri ce face banca, in caz de executare, cu cisternele, directorii "de jos" i-au spus ca se supun normelor BNR. Isarescu a relatat ca s-a adresat si sefului Supravegherii din banca centrala, Nicolae Cinteza, care i-a spus ca bancherii isi intocmesc normele, iar BNR doar le valideaza.

"Ce face banca cu cisternele? Le taie, le scoate precum furnalele Bancorexului de la sfarsitul anilor '90? Daca il intrebi pe cel de jos, nu pe cel de sus, adica nu pe presedinte, pe director, zice 'normele Bancii Nationale'. Ma duc la domnul Cinteza si intreb daca au facut astfel de norme: 'Nu domnule, ei si le fac, noi doar le validam'. (...)

Capitalul firmei la care sunt si eu actionar este de vreo doua ori mai mare decat maximul creditului circulant pe care pot sa il iau, considerand ca acel capital nu conteaza. Cisternele sunt cea mai putin importanta parte din unitatea de productie, nu pamantul, chiar daca via este noua, nici capacitate productiva, nici cash flow, nici business, numai o garantie reala relativ dubioasa", a spus Isarescu.

El le-a reprosat bancherilor ca nu au incredere in client, chiar daca acesta din urma are bani depusi la banca.

"Pai foarte bine, eu am incredere ca tin banii la voi, dar voi chiar nu aveti deloc o bruma de incredere ca nu ma apuc sa vand vin fara sa fug cu el?", povesteste guvernatorul despre discutia cu bancherii.

Firma Mar SRL, detinuta de Isarescu, are circa 40 de hectare de vie la Dragasani, in judetul Valcea. Firma a avut anul trecut un profit net de 471.000 de lei si o cifra de afaceri de 2,68 milioane lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News