Bloomberg scrie ca Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator, are sprijin pentru inca un mandat

Sambata, 29 Iunie 2019, ora 19:034517 citiri
Bloomberg scrie ca Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator, are sprijin pentru inca un mandat
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Guvernatorul de banca centrala cu cea mai mare vechime in functie la nivel mondial este dispus sa-si extinda durata exercitarii functiei, deoarece partidul aflat la guvernare in Romania intentioneaza sa-l sprijine pe Mugur Isarescu pentru inca un mandat, in timpul votului de saptamana viitoare din Parlament, transmite Bloomberg.

Isarescu, care este de peste un sfert de secol la conducerea Bancii Nationale a Romaniei, va obtine probabil un nou mandat de cinci ani deoarece coalitia aflata la guvernare detine majoritatea in Parlament - iar partidele din Opozitie si-au exprimat de asemenea sprijinul pentru el.

Guvernatorul BNR are 69 de ani si in mandatul sau a trecut prin orice conjunctura economica de la hyperinflatie, in conditiile in care Romania era in pragul falimentului, si pana la criza financiara globala din 2008, apreciaza Bloomberg.

PSD il va sprijini si pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, pentru un nou mandat, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat sambata: "Atat Isarescu cat si Georgescu au sprijinul nostru. Alte nume pentru Consiliul de Administratie al BNR inca sunt analizate".

Banca Centrala a Romaniei se confrunta cu provocari. Expansiunea economica incetineste, ritmul inflatiei este cel mai ridicat din UE, iar deficitul bugetar se estimeaza ca va depasi limita stabilita de UE. Alegerile prezidentiale si parlamentare din urmatorii doi ani adauga incertitudini suplimentare, comenteaza Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News