Avertismentul lui Mugur Isarescu - asa nu se mai poate!

Joi, 06 Mai 2010, ora 18:08
11948 citiri
Avertismentul lui Mugur Isarescu - asa nu se mai poate!
Foto: Bloombiz

Fara patima si fara isterie, dar pe un ton grav, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a executat sec si profesionist intreaga clasa politica, responsabila, fara exceptie, de faptul ca Romania nu se arata in stare sa iasa din derapajul economic.

Singura minte lucida intre demnitarii de rang inalt ai acestei tari si singurul care a dovedit vreodata o reala viziune pentru Romania a explicat nu atat unde am ajuns, cat motivul pentru care am ajuns aici: obiective nerealiste si minciuna.

"Nu poti sa pastrezi 6 milioane de asistati social cu 3 milioane de lucratori in sectorul neguvernamental si un milion de bugetari. Trebuie sa optam pentru un model, acesta nu este un model. Suntem la un punct de cotitura si trebuie sa luam o decizie. Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenta pe un stat social cu venituri mici. Asa ceva nu exista nicaieri in lume", a punctat guvernatorul BNR.

Ambitia aceasta aberanta a statului social cu venituri mici este a intregii clase politice. PSD a promovat-o cat a putut, pana la punct justificat fiind un partid de stanga. Dar este si a PD-L care s-a intrecut in pomeni cu PSD, a incearcat sa pastreze toti bugetarii si toate ajutoarele sociale, pretinzand, cel putin pana acum, ca asa ceva este posibil fara cresterea taxelor, si a opus o rezistenta acerba la reforma.

Dar a fost si ambitia PNL care a majorat nesustenabil toate alocatiile si pensiile si a lasat un deficit fabulos, peste limita admisa de UE. Acest deficit n-ar fi fost o tragedie daca ar fi fost provocat de investitii. Dar liberalii cei de dreapta nu au facut investitii majore, ci au expandat statul social.

A venit apoi aberanta lege a salarizarii profesorilor care prevedea tot o majorare nesustenabila pe bani publici, pe care a votat-o intreaga clasa politica fara nicio exceptie si apoi a promulgat-o voios presedintele. Regretele ulterioare sunt onorabile, dar nu schimba nimic din prostia facuta. Niciunul dintre partide nu a fost preocupat de sistemul supradimensionat de ajutoare sociale. Niciunul nu s-a gandit ca poate n-o fi normal ca proprietari de Q7, oficial saraci lipiti pamantului, primesc ajutoare pentru caldura si venitul minim garantat.

Dar, daca macar PSD este un partid de stanga, PD-L si PNL se dau de dreapta, dar se comporta gretos de stangist, promovand acelasi stat social, dar sub acoperire de dreapta. Asa ceva nu se poate, dupa cum nici porcul nu zboara decat prin povesti. Si totusi, PD-L a incercat sa creada si sa ne convinga ca porcul zboara. Cum? Prin prognoze ajustate din pix.

Pentru prima data un inalt demnitar roman, insusi guvernatorul BNR, vorbeste despre minciuna guvernamentala: "S-au facut prognoze cu crestere de 39% venituri in PIB. S-au dovedit false. Cuvantul potrivit ar fi mincinoase".

Dar poate cel mai grav este ca esecul evident al lansarii catre eter a porcului nu a schimbat nimic in conceptiile si discursul politicienilor. Este motivul pentru care cea mai mare ingrijorare a guvernatorului tine de discursul public al acestor oameni care cer, in continuare, cot la cot cu sindicatele, taxe mai mici si pensii mai mari, care in continuare refuza necesitatea absoluta a restructuarii sectorului de stat si sunt dispusi sa sacrifice mediul privat, cu angajati si patroni la un loc: "nu poti sa vorbesti permanent de situatia pensionarilor, cand salariul mediu al unei familii care munceste este sub pensia medie. Nu putem vorbi de solidaritate, cand nu ne gandim si la partea cealalta".

Discursul public ne arata ca Romania nu are in acest moment o forta de dreapta autentica, reformista, care sa salveze economia prin investitii masive si restructurari inteligente, care sa trimita tot disponibilul spre investitii si sa aiba vointa politica sa taie acolo unde trebuie taiat, cu orice risc electoral.

Guvernul Boc si-a dat masura incompetentei. Lideri importanti ai PD-L scapa mai mereu in declaratii de un stangism tulburator, dar, ma tem, asa cum pare sa se teama si guvernatorul, ca nici liberalii nu sunt mai breji.

Crin Antonescu se avanta despletit in declaratii de razboi total nepotrivite momentului. Exact alegerile anticipate, invocate de domnia sa, lipsesc acum Romaniei, adica inca o campanie electorala, inca o avalansa de populisme si inca niste luni de blocaj. Exceptional!

Vrea Crin Antonescu tehnocrati? Dar cand puteau sa voteze varianta Croitoru, cea mai buna pentru Romania, ce au facut liberalii? In loc sa se arate dispus sa puna umarul, asa cum macar lasa impresia mult mai inteligentul Victor Ponta, Crin Antonescu blocheaza PNL intr-un discurs negativist, fara a admite ca si liberalii poarta o parte de responsabiltiate pentru ceea ce se intampla acum.

Pentru prima data de la declansarea crizei, guvernatorul BNR a parut cu adevarat ingrijorat. Pentru prima data a vorbit despre minciuna guvernamentala si despre optiuni imposibile. Ma intreb daca este cineva dispus sa-l asculte.

Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Băsescu despre retragerea lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Nu pot să vă spun. A fost o discuţie privată. Gândiţi-vă la soluţia abruptă pe care i-am dat-o”
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#Isarescu criza Guvernul Boc, #Isarescu minciuna Guvern, #Isarescu BNR taxe impozite , #criza
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
"Romania - un fleac, au ciuruit-o...Avem un circar imoral, bolnav, internat la Cotroceni: Cum procedam?!..." :)