ANALIZA Cazurile Mona Musca si Dan Voiculescu, invocate de CNSAS in procesul in care Mugur Isarescu este acuzat ca a colaborat cu Securitatea

Duminica, 05 Iulie 2020, ora 10:4425785 citiri
ANALIZA Cazurile Mona Musca si Dan Voiculescu, invocate de CNSAS in procesul in care Mugur Isarescu este acuzat ca a colaborat cu Securitatea
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) atrage atentia judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, in procesul in care cere constatarea calitatii de colaborator al Securitatii in cazul sefului BNR, Mugur Isarescu, asupra deciziilor definitive date in dosarele Monei Musca si ale lui Dan Voiculescu.

Ce au in comun Mugur Isarescu, Mona Musca si Dan Voiculescu? Declaratiile date de acestia priveau activitatea unor cetateni straini.

In cazul lui Mugur Isarescu, cercetatorii de la CNASAS sustin ca acesta a semnat mai multe note despre colegii de la Institutul de Economie Mondiala si diplomatii straini de la Bucuresti, in special cei americani sau britanici, cu care avea contacte constante.

De exemplu, una din notele date de "Manole", numele conspirativ atribuit lui Mugur Isarescu in documentele fostei Securitati, viza chiar o intalnire din martie 1985, la care au participat mai multi diplomati straini. Iata ce spunea "Manole" despre unul dintre ei, intr-una din aceste note: "In discutii a mentionat dificultatile intampinate de membrii comunitatii diplomatice din Bucuresti in aceasta iarna (in legatura cu asigurarea gazelor din caldurii). A aratat ca diplomatii acreditati la Bucuresti isi exprima nedumerirea in legatura cu acest lucru, intrucat de regula membrii corpului diplomatic sunt protejati in orice tara, in Romania insa ei au stat in conditii mai dificile decat populatia.

3. A manifestat interes fata de eventualele masuri care fi luate in Romania pentru depasirea acestor dificicultati. De asemenea, daca in Romania sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economica sau numai se repeat linia oficiala.

4. A pus intrebari in legatura cu unele neconcordante intre cifrele publicate in presa prividn indeplinirea planului de dezvoltare a Romaniei (de exemplu, din anuarul statistic al RSR reiese ca ponderea tarilor socialiste in comertul exterior este de cca. 45%, pe cand din datele comunicatului de indeplinire a planului este de 54%."

Nota vine in contextul in care Securitatea monitoriza cu atentiile comentariile negative la adresa nivelului de trai sub regimul communist, cunoscut fiind faptul ca acesta urmarea promovarea idee ca statul comunist era forma superioara de organizare politca si sociala, in care toate persoanele aveau un nivel de viata ridicat, iar meritul pentru aceasta stare de fapt se datora in exclusivitate partidului.

In acest caz, ofiterii de Securitate au decis sa se continue monitorizarea diplomatilor, iar nota infomativa a fost trimisa pentru a fi confruntata cu discutiile care au fost inregistrate, pe banda magnetica, de o alta directie a politiei politice comuniste.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News