De unde a început tradiția scrisorilor către Moș Crăciun. Dorințele bizare ale copiilor de la începutul secolului XX

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 22:10
2462 citiri
De unde a început tradiția scrisorilor către Moș Crăciun. Dorințele bizare ale copiilor de la începutul secolului XX
Copiii săraci de la începutul secolului XX cereau cărbuni FOTO Unsplash

Toți copiii încearcă pe cât posibil să fie cuminți tot anul pentru a primi daruri de la Moș Crăciun. În luna decembrie cei mici îi trimit scrisori prin care îi cer cadouri și îi promit că îi vor lăsa sub brad lapte și fursecuri.

Obiceiul este larg răspândit pe întreg globul, iar primele însemnări către Moș Crăciun datează din secolul al XIX-lea. Primele versiuni ale lui Moș Crăciun nu îl prezentau drept bătrânul simpatic care iubește necondiționat copiii, ci mai degrabă drept un personaj care îi disciplina și pedepsea.

Tocmai de aceea, în cazul primelor scrisori, practica era diferită. Părinții se dădeau cel mai adesea drept Moș Nicolae și le lăsau scrisori copiilor în speranța că le vor corecta astfel comportamentul.

În anii 1850, Fanny Longfellow, soția poetului Henry Wadsworth, le-a scris celor trei copii în fiecare Crăciun scrisori care expuneau comportamentul lor din anul precedent și menționau cum l-ar putea îmbunătăți, potrivit smithsonianmag.com.

”Ați folosit niște cuvinte obraznice de care sper că veți scăpa așa cum faceți cu fructele acre sau amare. Încearcă să te oprești și să te gândești înainte de a spune ceva și amintește-ți că dacă nimeni altcineva nu te aude, Dumnezeu îți este aproape”, scria femeia.

Copiii răspundeau acestor scrisori, iar ulterior s-a popularizat ideea că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord și că acolo primește corespondența. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, au fost puse la dispoziție copiilor e-mailuri unde să îi scrie direct moșului.

Ziarele au contribuit de asemenea la răspândirea acestei idei. Au publicat știri despre presupusa sosire a scrisorilor acasă la Moș Crăciun și au publicat scrierile copiilor primite la redacție, oferind premii pentru cele mai bune.

Cadourile pe care copiii le cereau în acea perioadă erau simple și practice, cum ar fi birouri sau cărți de rugăciuni. Mai apoi au început să fie menționate bomboane, păpuși și patine cu rotile.

Emily Weisner Thompson, directorul executiv al Muzeului lui Moș Crăciun din SUA, care deține în arhivă scrisori ce datează din 1930, a declarat pentru sursa citată că, de-a lungul anilor, au existat și unele mai neobișnuite.

De exemplu, în 1913, un copil îi cerea un ochi de sticlă, o femeie cerea un „bărbat înalt, impunător, bine crescut, bogat, cu un venit constant”, pe când un alt băiat îl ruga pe moșul ca atunci când barza o va aduce pe sora lui să o dea la schimb pentru un elf. La începutul secolului XX, copiii mai săraci cereau inclusiv cărbuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum arată cadourile pentru nou-născuți în diferite culturi
Cum arată cadourile pentru nou-născuți în diferite culturi
Sosirea unui nou-născut este o ocazie fericită sărbătorită în culturile din întreaga lume. Pe măsură ce prietenii și familia se reunesc pentru a-l întâmpina pe cel mai nou membru al...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mos Craciun, #scrisori Mos Craciun, #Cadouri , #stiri magazin