Comisia Europeană susține că numărul deceselor provocate de COVID în România ar putea fi mai mare decât cel raportat oficial

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 07:21
2856 citiri
Comisia Europeană susține că numărul deceselor provocate de COVID în România ar putea fi mai mare decât cel raportat oficial
Rata mortalităţii cauzate de COVID-19 până la finele lui august 2021 a fost cu aproape 12% mai mare în România decât media ţărilor Uniunii Europene FOTO HEPTA

O analiză realizată de Comisia Europeană privind situaţia sănătăţii în România arată că media deceselor înregistrate la un milion de locuitori de la debutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii august a acestui an este cu 12 procente mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Documentul denumit „România, profilul de ţară din 2020 în ceea ce priveşte sănătatea” arată că numărul real al deceselor care au legătură cu COVID, poate fi mai mare, din diverse motive.

În anul 2020 România a înregistrat 16.000 de decese în contextul pandemiei de COVID-19. Alte 18.500 de decese au fost raportate până la sfârşitul lui august 2021.

Rata mortalităţii cauzate de COVID-19 până la finele lui august 2021 a fost cu aproape 12% mai mare în România decât media ţărilor Uniunii Europene, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană, care analizează anual situaţia sănătăţii în fiecare dintre statele membre.

Astfel, în România s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE.

Cu toate acestea, indicatorul mai larg al mortalităţii în exces sugerează că numărul deceselor directe şi indirecte legate de COVID-19 în 2020 ar putea fi substanţial mai mare.

„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate COVID-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei. Numărul deceselor cauzate de COVID 19 nu include decesele posibil indirecte – de exemplu cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate din cauză că s-au temut că vor contracta virusul”, precizează documentul Comisiei Europene.

În general, excesul de mortalitate între începutul lunii martie și sfârșitul lunii decembrie 2020 (39 000 de decese) a fost mai mult decât dublu decât cel raportat al decesele cauzate de COVID-19 (16 000 de decese).

O posibilă explicație pentru acest decalaj este capacitatea limitată de testare din România, care ar fi putut lăsa cazurile pozitive neidentificate. În plus, este posibil ca accesul la îngrijirea spitalicească non-COVID-19 să fi fost îngreunat de presiunea asupra sistemului de a trata cazurile de COVID-19, ceea ce duce la rate ridicate de decese în exces non-COVID-19”, scrie în raport.

Realizatorii raportului nu exclud ca, din cauza capacităţii scăzute de testare pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, să fie cazuri pozitive neidentificate, care să fi avut drept consecinţă inclusiv decese.

În ceea ce priveşte decesele care nu sunt asociate COVID, documentul Comisiei Europene menţioneză că rata deceselor care ar fi putut fi prevenite este a treia la nivelul Uniunii Europene, şi poate fi atribuită îndeosebi afecţiunilor cardio-vasculare, cancerului pulmonar şi afecţiunilor asociate consumului de alcool.

Mortalitatea din cauze care au fi putut fi tratate este peste dublul mediei UE şi inculde decese cauzate de afecţiuni ale prostatei sau de cancerul de sân, care ar putea fi tratate.

Raportul Comisiei Europene face, de asemenea, referire la rata ridicată de consultaţii medicale la care s-a renunţat, în contextul primului an al pandemiei, dar şi la nivelul scăzut, în care România foloseşte telemedicina, comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Documentul subliniază totodată şi presiunea pusă pe sistemul sanitar de pandemia de COVID-19, dar şi rata scăzută a vaccinării, despre care arată că este cauzată „în mare parte de ezitarea” populaţiei în privinţa vaccinării.

Reacția fostului ministru al Sănătății

Vlad Voiculescu a comentat pe pagina sa de Facebook raportul Comisiei subliniind că la mijloc e vorba de o falsificare a statisticilor oficiale în privința deceselor COVID.

„Comisia Europeană ne spune - elegant dar clar - ceea ce nu am fost capabili să vedem sau să auzim: că românii au murit în număr mult mai mare decât ceilalți europeni și că de fapt mai puțin de jumătate din numărul de morți în exces a fost raportat ca decese cauzate de Covid19. Restul (de la 16.000 la 39.000 doar în anul 2020) sunt de fapt fie tot decese Covid19 dar neraportate (probabil cea mai mare parte), fie decese din alte cauze datorate supra-aglomerării spitalelor cu pacienți Covid19. O țară normală își protejează cetățenii, nu îi lasă să moară falsificând apoi statisticile”, a scris Voiculescu.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#mortalitate, #covid, #coronavirus, #Romania, #Comisia Europeana , #Comisia Europeana