Calendar cu ”cele mai praf monumente”. Orașul din România unde proprietarii care au distrus clădiri istorice sunt făcuți de râs

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 13:55
4439 citiri
Calendar cu ”cele mai praf monumente”. Orașul din România unde proprietarii care au distrus clădiri istorice sunt făcuți de râs
Clădiri monument mutilate de proprietari FOTO Turnul Sfatului

„Cele mai praf monumente din centrul istoric al Sibiului vor apărea într-un calendar”, a anunțat directorul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Sibiu, Ilie Dan Nanu.

Afirmațiile au fost făcute la o săptămână de la debutul unor controale ample care vizează monumentele istorice locuite din Sibiu. Până în prezent, instituția a reușit să controleze aproximativ 20 de imobile.

DJC Sibiu a anunțat că nu va mai tolera „abaterile flagrante” de la Legea privind protejarea monumentelor istorice.

„Kitsch-ul și impostura au ajuns în cetate. Orașul acesta a fost construit dinspre centru spre periferie și acum e distrus de la periferie spre centru”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu.

„O chestie interesantă e la strada Avram Iancu nr. 8, unde au trăit nepoții lui Brukenthal. E o frescă acolo pe tavan și un Dorel a dat cu ciocanul pe acolo, că nu-l interesează. Se poate vedea din stradă, dacă geamurile sunt deschise. Am fost acolo și n-am găsit pe nimeni - deschis totul. Le-am lăsat scris pe perete cu markerul și pe ușă am pus o hârtiuță”, a declarat directorul DJC Sibiu.

Nanu a explicat că, imobilul respectiv se află în proprietatea unei persoane care se pare că locuiește în SUA.

Potrivit informațiilor de pe site-ul patrimoniu.sibiu.ro, clădirea de pe strada Avram Iancu a fost sediu fostei reşedinţe a lui Michael şi Carol Brukenthal, nepotul baronului Samuel von Brukenthal. „Familia Brukenthal a cumpărat o clădire mai veche din sec. XV pe care a transformat-o într-o reşedinţă luxoasă în 1799. Până în 1908, când se mută pe Bd. Victoriei, aici a funcţionat Curtea de justiţie. În 1909 se deschide Internatul evanghelic care va funcţiona până în anii ’40. După 1909 apar şi primele spaţii comerciale la stradă, magazinul lui Karl Ruth (în perioada interbelică măcelărie) şi un magazin de maşini de cusut, reprezentanţa firmei Singer.

A fost folosită ca locaţie pentru filmul “Cocoşul decapitat” (2008) în regia lui Radu Gabrea”, este descrierea istorică a imobilului.

Potrivit directorului DJC Sibiu, poliția este invitată în controale pentru că numai ea poate da amenzi în cazuri mai grave. Nanu mai spune că instituția pe care o conduce va publica poze cu „cele mai praf monumente”, tot cu acestea ilustrând și un calendar pentru 2023.

„O să dăm drumul și la un sondaj vizavi de cele mai praf monumente din Sibiu, care nu sunt îngrijite. O să scot și un calendar cu cele mai praf monumente, cele mai neîngrijite. Planific să-l tipărim la începutul lunii ianuarie”, a anunțat directorul Direcției de Cultură Sibiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Momentul în care o femeie din Sibiu fură 20 de lei, iar apoi se urcă într-un Mercedes de zeci de mii de euro VIDEO
Momentul în care o femeie din Sibiu fură 20 de lei, iar apoi se urcă într-un Mercedes de zeci de mii de euro VIDEO
O femeie a furat o pușculiță dintr-o cofetărie din Sibiu, în care erau 20 de lei, iar apoi s-a urcat într-un Mercedes ce valorează zeci de mii de euro. Momentul a fost surprins de camerele...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#monumente istorice, #cladiri istorice vopsite, #renovare cladiri, #Sibiu, #calendar , #stiri cultura
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
DJC Sibiu a anunțat că nu va mai tolera „abaterile flagrante” !!!!