Legenda bisericii monumentale din Banat, părăsită și aproape de colaps. Cavoul, profanat de căutătorii de comori FOTO VIDEO

Autor: N.G.
Duminica, 18 Februarie 2024, ora 03:40
5576 citiri
Legenda bisericii monumentale din Banat, părăsită și aproape de colaps. Cavoul, profanat de căutătorii de comori FOTO VIDEO
Clădirea bisericii părăsite FOTO / Facebook Biserica Părăsită Bobda

Mausoleul de la Bobda, comuna Cenei, aflat la 31 de kilometri de Timişoara, unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult romano-catolice din vestul României. Până în urmă cu câțiva ani era în pericol de distrugere completă, dar echipa celor de la Ambulanța pentru Monumente Banat au demarat un proiect de punere în siguranță.

Lucrările avansează greu pentru că este nevoie de resurse financiare mari pentru restaurarea completă a monumentului. Punerea în siguranță presupune ca într-un viitor apropiat, construcția va putea fi refăcută integral.

”Primul lucru care te impresionează, înainte să pătrunzi în interior, este volumetria sa unică din acest teritoriu și cupola sa imensă care pare că se sprijină în neant. Avariată de-a lungul timpului, adusă într-o stare de precolaps, lumea a ajuns să se întrebe cât mai rezistă această structură magnifică în lupta tragică cu timpul necruțător.

O dată ce pătrunzi în interior, zărești altarul, care te întâmpină ca pe un vechi prieten, în speranța că de data aceasta se va întâmpla ceva cu acest edificiu. Înaintând înspre el, cupola își face simțită prezența, un porumbel alb singuratic zboară prin ea și se așează pe acest altar. Magnitudinea ei te înconjoară, iar starea ei de degradare întristează orice spirit”, susțineau cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat, la demararea lucrărilor, în 2021.

Fațada lăcașului de cult FOTO Facebook/ Biserică Părăsită Bobda

Construcția a fost ridicată de familia Csávossy, cea care a construit și un castel aflat peste drum de „Mausoleu”, care a fost distrus. Dețineau suprafețe întinse de terenuri agricole, în special două domenii mărețe, cel din satul Grăniceri (Csávoss), și cel în care se află mausoleul, Bobda.

Ambele castele construite de această familie au fost distruse. Singurele urme lăsate fiind Biserica Romano-Catolică (Bobda) și o poartă de acces, o pivniță și o criptă din fostul domeniu din Grăniceri. Conacul din Grăniceri a fost demolat în perioada comunistă într-o încercare de a șterge memoria familiei, domeniul devenind avanpost de grăniceri.

Mormintele au fost profanate în căutarea de comori FOTO Facebook/ Biserica Părăsită Bobda

Turnul drept al bisericii s-a prăbușit de mult, însă ce a dăinuit peste timp este legenda locului. Profanarea cavoului din interior a avut loc cu mulți ani în urmă, motiv pentru care se spune că biserica este blestemată. Copiii locului se jucau cu oasele familiei îngropate aici. La un moment dat, oamenii din sat au strâns oasele, le-au pus într-un sac și le-au îngropat la cimitir.

Replică a bazilicii de la Esztergom

Mausoleul este o replică a celebrei bazilici din Esztergom, Ungaria. Vitraliile sunt realizate în Germania, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.

Imagine aeriană a bisericii FOTO captură video Facebook

Pe fațada principală se pot observa tema familiei Csávossy și un text în limba latină care se traduce astfel: „Fie ca ajutorul divin să rămână întotdeauna cu noi” (Divinum auxilium maneat semper nobiscum).

â

Baronul Csávossy a murit în 1911 și este înmormântat în subsolul bisericii într-un sicriu de sticlă alături de soția sa - înmormântată într-un sicriu de metal. Primul primar al localității, numit în 1945, profanează însă mormintele familiei nobiliare și fură bijuteriile celor doi nobili.

Oamenii locului spun că și acum, la ore târzii în noapte, sufletele lor bântuie cavoul în care mai există sicriile fără oseminte ale baronului și soției sale. O familie catolică din sat se încăpățînează și astăzi să tragă clopotele în fiecare zi la ora 12.00, la fel ca în toate bisericile romano-catolice din lume.

Cei care vor să vadă locul cu cea mai misterioasă poveste din Banat trebuie să meargă, de la Timișoara, pe șoseaua 59A până în localitatea Cărpiniș și pe 59B până la Cenei. De la Cenei la Bobda drumul de aproximativ 3 kilometri se poate parcurge cu mașina sau cu bicicleta.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#monument istoric, #biserica parasita, #bobda timis, #Biserica Catolica , #stiri magazin