Guvernul, acuzat că va plăti de 16 ori mai mult pe dispozitivele de monitorizare a agresorilor: ”Pe piața liberă e 1.000 de lei bucata”

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 10:37
2284 citiri
Guvernul, acuzat că va plăti de 16 ori mai mult pe dispozitivele de monitorizare a agresorilor: ”Pe piața liberă e 1.000 de lei bucata”
Guvernul va cumpăra kituri de monitorizare FOTO Unsplash

Deputatul independent Bogdan Bola a scris, vineri, pe Facebook, că Guvernul României va plăti 16.000 de lei pentru un singur dispozitiv de monitorizare a agresorilor, în timp ce pe piaţa liberă se vând cu sume de până la 1.000 de lei bucata.

”Guvernul României va plăti 16.000 de lei pentru UN SINGUR dispozitiv de monitorizare a agresorilor, în timp ce pe piaţa liberă se vând cu sume de până la 1.000 de lei bucata. Da, aţi citit bine, o diferenţă de aprox. 15.000 de lei pe bucată! La data de 12 ianuarie 2022, Guvernul României a alocat printr-o Hotărâre de Guvern fabuloasa sumă de 241 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 15.000 de astfel de kituri de monitorizare pentru următorii 4 ani”, scrie Bola pe Facebook.

Deputatul arată că Legea nr. 146/21 aprilie 2021 prevede implementarea unui sistem electronic de monitorizare a agresorilor, care, în esenţă, ar permite asigurarea protecţiei victimelor violenţei domestice.

”Un simplu calcul ne arată însă faptul că un singur astfel de kit a fost estimat la preţul brut de 16.000 de lei, adică aproximativ 3.200 de euro per bucată. Bani mulţi făcuţi pe seama suferinţei oamenilor...Deşi scopul din spatele acestui sistem este unul nobil şi esenţial pentru protecţia victimelor violenţei domestice, suma estimată este una colosală”, spune parlamentarul.

Bola menţionează că ”recentele tehnologii apărute pe piaţă ar putea tăia la jumătate costul acestui tip de dispozitiv, însă astfel de analize par o pălărie mult prea mare pentru guvernul României care este dispus să cheltuiască sume colosale legat la ochi fără să ţină cont de situaţia economică fragilă a statului nostru”.

Potrivit lui Bogdan Bola, ”costul mediu al unui prototip (cu o baterie care costă 200 de lei) este de 335.7 lei.

”Dacă presupunem că la realizarea infrastructurii informatice care preia şi prelucrează informaţiile de la dispozitive se adăugă încă 300 de lei la costul final al dispozitivului, ajungem astfel la suma de 635,7 lei! Practic, o diferenţă de 50 de milioane de euro care nu se justifică în niciun sens!! Evident că aceste sume pot fi optimizate, însă oricât ne-am chinui şi am merge pe aceeaşi mentalitate de aruncat bani în vânt a Guvernului României, tot nu am reuşit să justificăm uriaşa sumă de 16.000 de lei pe dispozitiv. Cam despre asta este vorba cu investiţiile şi proiectele Coaliţiei pentru Rezilienţă, Dezvoltare şi Prosperitate, numită în popor, mai direct, U.S.L. 2.0!”, mai scrie Bola.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunţat, miercuri, adoptarea în Guvern a proiectului privind implementarea brăţării electronice pentru agresori, în primă fază urmând a se achiziţiona, în acest an, 964 de chituri de supraveghere. Proiectul pilot se va desfăşura pe 4 ani, iar iniţial aceste brăţări vor fi introduse în trei judeţe şi Municipiul Bucureşti, iar începând cu 2026, monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146 / 2021.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#monitorizare, #agresori, #bani, #guvern , #stiri politice