The Times: Basescu are un rol pentru Monica Macovei

Luni, 21 Mai 2007, ora 12:29 2310 citiri

Presedintele Traian Basescu vrea un nou rol pentru Monica Macovei, dupa ce castigarea referendumului de sambata i-a consolidat, practic, autoritatea, sustine cotidianul britanic The Times in editia electronica de luni.

Potrivit cotidianului britanic, citat de NewsIn, presedintele vrea un nou rol pentru Monica Macovei, care a fost indepartata in aprilie din functia de ministru al justitiei. Ea a initiat 127 de cazuri anticoruptie anul trecut, cu dosare deschise impotriva unui ministru, doi secretari de stat si sapte membri ai Parlamentului, precizeaza The Times, care nu da detalii in legatura cu acest nou rol ce i-ar putea reveni Monicai Macovei.

Basescu vrea, de asemenea, sa se foloseasca de sprijinul acordat de populatie pentru a determina Parlamentul sa introduca o noua lege electorala, care ar prevedea cel putin un element din sistemul votului uninominal, restabilind astfel increderea publicului in politicieni. "Voi trimite Parlamentului un ultimatum", a declarat Basescu pentru The Times. "Sa spunem, 30 iunie. Daca nu aproba noua lege pana atunci, voi convoca un referendum", a spus Basescu.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a anuntat ca intentioneaza sa-si intensifice lupta impotriva coruptiei si sa scuture clasa politica dupa esecul incercarii de a-l destitui, scrie luni cotidianul britanic. Desi Basescu a spus ca vrea sa colaboreze mai strans cu Parlamentul, continuarea tensiunilor pare inevitabila, potrivit The Times, care aminteste ca saptamana trecuta presedintele suspendat al Romaniei a declarat intr-un interviu pentru cotidianul britanic ca, daca va castiga referendumul, va incerca sa schimbe legea electorala, o actiune ce ar lipsi Parlamentul de multe dintre privilegiile sale din prezent, comenteaza The Times.

Parlamentarii au decis cu o larga majoritate sa-l suspende pe presedinte din cauza ca, au spus deputatii, si-a depasit preorgativele constitutionale - incerca efectiv sa conduca o campanie anticoruptie de la palatul sau, subminand astfel guvernul. Presedintele are, totusi, autoritatea de a convoca un referendum si pentru ca stilul sau direct si populist place multor romani, el poate conta pe castigarea consultarilor populare, potrivit The Times.

Singurul risc serios cu care se confrunta presedintele inainte de votul de sambata era acela ca rata de participare sa fie mica, ceea ce ar fi putut determina Parlamentul sa ceara o repetare a votului si sa extinda suspendarea lui Basescu. Totusi, rata de 44% a fost destul de convingatoare, iar premierul a acceptat imediat faptul ca tentativa de destituire a esuat, noteaza The Times. "Respect aceasta decizie.Voi actiona in spirit de colaborare cu presedintele", a spus Tariceanu, precizeaza The Times.

Intrebarea este cat timp poate dura aceasta noua cooperare intre un presedinte intarit in autoritate (dar totusi lipsit de putere, constitutional) si un guvern si Parlament slabite, comenteaza The Times in articolul intitulat "Presedintele-jucator se pregateste de confruntarea finala".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Dumitru, SUA
rank 1
Modernizarea clasei politice romanesti! si Reducerea la jumatate a numarului de parlamentari