The Economist, despre coruptia galopanta din Romania

Vineri, 23 Mai 2008, ora 07:28 3310 citiri

Dupa aderarea la UE, institutiile anticoruptie din noile state membre sunt marginalizate si lasate fara puteri, cele mai spectaculoase cazuri fiind cele ale Romaniei si Bulgariei, scrie revista britanica The Economist.

"Aderarea la UE a produs mari si tentante rezerve de bani publici, numai buni de a fi furati. Iar institutiile anticoruptie din regiune se dovedesc a fi stirbe, marginalizate sau pur si simplu infrante. Cele mai mari probleme sunt in Romania si Bulgaria, cele mai noi state UE, ale caror aparenta inabilitate sau lipsa de vointa de a combate coruptia la nivel inalt a dus la atentionari publice acerbe de la Bruxelles", potrivit The Economist.

"Dupa nici trei luni dupa ce a aderat la UE in 2007, Guvernul roman a dat-o afara pe Monica Macovei, un ministru ferm care a atacat frontal fenomenul coruptiei. Succesorul ei a incercat sa-l concedieze pe procurorul care ii cerceta pe sponsorii sai politici. Actualul ministru este un fost avocat al Gazprom. Obstacole procedurale au blocat toate cazurile de coruptie la nivel inalt ", apreciaza The Economist.

Revista mai sustine ca, in tarile guvernate prost, o agentie anticoruptie puternica poate agrava problema: puterile speciale si privilegiile pot fi abuzate din motive venale sau pentru a regla conturi politice, precum in Polonia.

"Combaterea coruptiei functioneaza doar daca administratia publica este simplificata pana la punctul in care luarea de mita devine nenecesara sau extrem de suspecta. Majoritatea statelor esteuropene trebuie inca sa-si reformeze birocratiile care ofera multe oportunitati intermediarilor ce ofera scurtaturi in schimbul unor beneficii materiale. De la Marea Baltica la Balcani, nici macar politicienii cu cele mai socante acuzatii de coruptie nu par a avea de suferit la urne. Cam ca in Italia, de fapt", subliniaza The Economist.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News