Studiu UE initiat de Macovei: Coruptie uriasa in tari europene

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 18:161500 citiri
Studiu UE initiat de Macovei: Coruptie uriasa in tari europene

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a tinut la Bruxelles audierea publica "Achizitii publice: costurile pe care le platim din cauza coruptiei" si a lansat studiul "Identificarea si reducerea coruptiei in achizitiile publice in Uniunea Europeana", realizat la initiativa sa, de Comisia Europeana.

In studiul prezentat de Macovei se arata ca, fiind analizate doar 8 tari UE, pe 5 domenii, se pierd in medie 1,8 miliarde pentru fiecare tara din cauza coruptiei, ceea ce inseamna ca, daca luam in considerare si alte domenii, pierderile sunt uriase.

"Cifrele acestea sunt mai mult decat orice alt argument impotriva coruptiei. Cu banii acestia puteam face scoli, spitale, drumuri, puteam creste pensii, salarii, puteam investi in invatamant, in sanatate, in cercetare, in noi - in oameni.

Vreau sa spun ca acestea - si de asta am tinut foarte mult sa facem aceasta analiza de calcul - costa toata populatia din Uniunea Europeana, costa buzunarul fiecaruia. Trebuie sa inteleaga fiecare ca nu este acceptabil pentru el insusi, in primul rand, sa stea deoparte si sa spuna nu ma intereseaza daca X ii da mita lui Y, ca nu ma priveste. Ba da, te priveste, pentru ca, daca X ii da mita lui Y ca sa ia un contract si pretul va fi mai mare, din banii tai vei plati acest pret mai mare si poate nu-ti va creste pensia", a spus Macovei in cadrul acestui eveniment.

In plus, considera Macovei, "coruptia creeaza o alta realitate. Coruptia la toate nivelurile - la primarie, la autoritate veterinara, la o autoritate de constructie/demolare, la un guvern - creeaza o realitate dubla, ilegala, o realitate stramba, ne indepartam de realitatea normala. Cream o fictiune, o fictiune bazata pe coruptie, pe decizii strambe datorate coruptiei. Prin urmare, indemnul meu este: nu pariati pe coruptie, nu veti castiga. Veti pierde si, in primul rand, bani, ceea ce inseamna ca veti avea o calitate a vietii proasta."

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News