Romania, condamnata de CEDO sa plateasca despagubiri pentru actiuni ale SRI

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 21:03
4365 citiri

Fostul capitan SRI Constantin Bucur si jurnalistul Mircea Toma au castigat procesul intentat SRI la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ei au fost reprezentati de Monica Macovei.

Constantin Bucur va primi 20.000 de euro, dupa ce a fost condamnat pentru ca a facut publice interceptari SRI ale unor convorbiri telefonice. Mircea Toma, impreuna cu fiica sa, Sorana, vor primi si ei cate 7.800 de euro pentru interceptarea ilegala a convorbirilor lor telefonice si pastrarea inregistrarilor de catre SRI.

Constantin Bucur a fost judecat pentru incalcarea Legii privind siguranta nationala dupa ce, in conferinta de presa a PRM din 13 mai 1996, el a facut publice inregistrari de convorbiri telefonice ale unor personalitati politice si din media efectuate de SRI. Printre acestea se afla si jurnalistul Mircea Toma.

In cazul lui Bucur, CEDO a constatat ca au fost incalcate articolele 10, privind libertatea de exprimare si 6, legat de dreptul la un proces echitabil. In ceea ce-i priveste pe Mircea si Sorana Toma, CEDO a hotarat ca au fost incalcate articolele 8, privind dreptul la respectarea vietii private si de familie precum si articolul 13 - dreptul la un recurs efectiv.

"Banii pe care statul roman ii va plati reclamantilor ar trebui recuparati de la cei care conduceau la acea vreme SRI, de la procurorii si judecatorii militari care l-au anchetat, respectiv condamnat pe Constantin Bucur", scrie Monica Macovei pe blog.

Ea a adaugat ca a "castigat pana acum 20 dosare la CEDO pentru reclamanti ale caror drepturi au fost incalcate, dovedind inca o data ca respectarea drepturilor omului este vitala pentru mine".

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#decizie CEDO SRI, #Constantin Bucur CEDO, #Mircea Toma CEDO , #stiri Monica Macovei