Redeschiderea dosarului Panait: Macovei vrea lamuriri - "s-a sinucis sau a fost 'sinucis'"

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 18:31
6438 citiri
Redeschiderea dosarului Panait: Macovei vrea lamuriri - "s-a sinucis sau a fost 'sinucis'"
Foto: romaniapress.ro

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei spune ca a cerut in repetate randuri redeschiderea dosarului Panait, in timpul mandatului, si subliniaza ca nici acum nu este prea tarziu.

"In 2005, in ianuarie si februarie 2005, eu am devenit ministru pe 29 decembrie 2004, deci ianuarie, imediat. In ianuarie si februarie am cerut verbal si apoi am cerut in scris la CSM, a fost o sedinta cu scandal", a declarat aceasta recent intr-o emisiune la B1TV, dupa cum precizeaza Monica Macovei intr-o postare pe blog.

Europarlamentarul PDL a mai explicat ca a cerut CSM-ului de atunci inclusiv sanctionarea disciplinara a procurorului Piciorus, cel care instrumentase dosarul mortii procurorului Cristian Panait.

"Si apoi am trimis o scrisoare, am cerut procurorului-general de atunci, Botos, sa redeschida ancheta. Ministrul Justitiei nu face anchete. Si i-am dat un termen. El a spus ca ancheta este buna, eu i-am trimis iar o scrisoare deschisa. Deci am cerut de foarte multe ori deschiderea dosarului Panait", a mai declarat Monica Macovei.

Intrebata de ce a facut acest lucru, fostul ministru al Justitiei a raspuns ca foarte multe lucruri erau nelamurite in acel dosar.

"De pilda, parca in ziua in care a murit, in care s-a sinucis sau a fost 'sinucis', vorbise de 12 ori cu doamna Rodica Stanoiu? Din cate retin. (...) Iarasi, nu era lamurit ce vizite a primit, se spunea ca Piciorus il tot vizita in ziua respectiva. Si altele, erau lucruri nelamurite in dosar, si multe suspiciuni", a mai declarat aceasta.

Monica Macovei considera ca "in orice moment este oportuna redeschiderea unui dosar in care a murit un om".

"Si va aduc aminte ca, tot la initiativa mea, omorul a devenit imprescriptibil daca se dovedeste ca este omor", fiind de parere ca toate aspectele neelucidate din acest dosar trebuie sa fie lamurite de procurori.

Mass-media a reluat recent dezbaterile in cazul mortii procurorului Cristian Panait, iar presedintele Traian Basescu a comentat subiectul in cadrul unei declaratii de presa tinute la Palatul Cotroceni.

Se ascut sabiile: Basescu il ataca pe Ponta la cazul Panait

Procurorul Cristian Panait, in varsta de 29 de ani, s-a sinucis in 10 aprilie 2002, aruncandu-se de la balconul apratamentului sau din Capitala, sub privirile mamei si matusii sale. Moartea sa a fost intens mediatizata, presupunandu-se ca a avut conotatii politice, cata vreme tanarul era perfect sanatos si avea o cariera profesionala promitatoare.

Ultimul caz la care acesta lucrase era legat de anchetarea procurorului oradean Alexandru Lele, acuzat de coruptie. Intors de la Oradea intr-o stare de nerecunoscut, Panait ar fi sunat de 14 ori la Rodica Stanoiu, conducatoarea lucrarii sale de doctorat si ministru al Justitiei la acea vreme.

In presa vremii au aparut numeroase articole in care era mentionat ca Victor Ponta, pe atunci procuror, ar fi fost ultima persoana care l-ar fi vazut in viata pe Panait, dar informatia nu s-a confirmat ulterior.

Panait si Ponta au fost colegi la Judecatoria Sectorului 1, apoi la Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane, facand amandoi parte din echipa profesorului Adrian Nastase, aminteste Evenimentul Zilei.

C.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Macovei Ponta dosar Panait, #Ponta moarte procuror Panait, #Ponta Panait sinucidere , #PDL