Razboi la Bruxelles intre PSD si Macovei, pe numirea lui Pufan la Curtea Europeana de Conturi

Luni, 27 Mai 2013, ora 21:25
4809 citiri
Razboi la Bruxelles intre PSD si Macovei, pe numirea lui Pufan la Curtea Europeana de Conturi
Foto: Arhiva

Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat luni, la Bruxelles, aviz pozitiv pentru nominalizarea lui George Pufan la functia de membru al Curtii Europene de Conturi, in urma unei audieri in care s-a discutat mult asupra modului in care candidatul si-a obtinut diploma in contabilitate la 53 de ani si a notelor pe care le-a obtinut la examene.

In favoarea nominalizarii s-au pronuntat 14 eurodeputati din Comisia CONT, iar contra nominalizarii 13 membri ai acestei comisii. Nu s-a inregistrat nicio abtinere de la vot.

Audierea lui Pufan a avut in prim-plan discutii privind pregatirea sa academica si lipsa sa de experienta in audit, principalele acuze venind chiar din partea eurodeputatei PDL Monica Macovei, dar si din partea altor membri ai grupului politic PPE. Pe de alta parte, au apreciat unii eurodeputati, in conditiile in care a lucrat aproape 20 de ani la Curtea de Conturi din Romaniei, candidatul George Pufan ar fi unul dintre cei cu cea mai mare experienta in domeniu avizati de comisie.

"Aceasta candidatura a fost o rusine pentru Romania si eu nu inteleg de ce guvernul nu poate sa trimita un om care sa aiba experienta in audit, pentru ca acest candidat, domnul Pufan, nu are nicio ora experienta in audit, s-a ocupat numai de chestiuni administrative la Curtea de Conturi.

Iar in ceea ce priveste pregatirea sa academica, este extrem de dubioasa. Are o diploma luata in 2011 la Universitatea Danubius din Galati si asta l-am intrebat, cum a putut fi in doua locuri deodata. Pentru ca a facut facultatea la zi, din 2008 in 2011, si in acelasi timp era secretar general la Curtea de Conturi in Bucuresti. Intre Galati si Bucuresti sunt 250 km. Cum putea fi in acelasi timp si la Galati si la Bucuresti patru ani de zile, de luni pana vineri? Deci ceva nu e serios aici, e grav. Deci guvernul se face de ras si face de ras tara cu acesti candidati", a spus Monica Macovei dupa audiere.

De la Pufan la Einstein - Nominalizare surpriza a Romaniei la Curtea Europeana de Conturi

Ea a precizat ca la una dintre intrebarile din chestionarul din proiectul de raport privind numirea a copiat cuvant cu cuvant aproape trei pagini dintr-un manual al Curtii de Conturi finantat de UE, fapt pe care l-a acuzat si in timpul audierii.

Monica Macovei a recunoscut ca a trimis mai multor eurodeputati o varianta tradusa in engleza a unui memoriu al salariatilor Curtii de Conturi, care acuzau faptul ca George Pufan nu are niciun fel de experienta in audit si ca functia ocupata la institutie a fost una eminamente administrativa. Raportoarea Ines Ayala Sender a specificat in cuvantul sau ca membrilor Comisiei CONT nu le intra in obicei sa creada in adresele nesemnate plecate din casuta de email a Monicai Macovei, facand referire la faptul ca memoriul salariatilor despre care a scris si presa din Romania nu ar contine semnaturi.

Eurodeputata PDL l-a mai intrebat pe George Pufan si despre unele note mici luate la unele materii, ca si despre faptul ca a terminat facultatea doar al 169-lea din 185 de absolventi. Candidatul a fost aparat de raportoare, Ines Ayala Sender, care a spus ca nici Albert Einstein nu a fost elev iminent.

Catalin Ivan: Am dubii ca Macovei simte romaneste

Eurodeputatul PSD Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD in Parlamentul European, a tinut sa-si ceara scuze in interventia sa fata de candidat, precizand ca atacurile Monicai Macovei nu au legatura cu persoana sa, ci sunt o problema politica.

"A fost o victorie a romanilor impotriva romanilor, daca o putem numi pe Monica Macovei roman, pentru ca am dubii daca simte si traieste romaneste. Cred ca pentru Monica Macovei o singura candidatura ar fi buna. Imposibil s-o convingem pe Monica Macovei ca Romania poate sa aiba un reprezentant la Curtea de Conturi Europeana. Cred ca mai degraba ar trebui sa convingem guvernului Romaniei s-o numeasca pe Monica Macovei la Curtea de Conturi Europeana, pentru ca sa poata vota si PPE-ul.

Dar totusi acest vot de 14 la 13 arata o victorie stransa, dar o victorie a noastra impotriva Monicai Macovei, care a dus o campanie de denigrare a candidatului Romaniei. Este o campanie de denigrare a Romaniei practic, pentru ca domnul Pufan nu este un nume cunoscut in PE. Faptul ca Monica Macovei si-a permis sa denigreze, sa minta, sa dezinformeze, sa foloseasca jumatati de adevaruri nu face rau domnului Pufan, ci face rau Romaniei", a spus Catalin Ivan dupa audiere.

In ceea ce priveste sansele lui George Pufan de a obtine votul in plenul PE, parerile sunt impartite.

"A trecut cu 14 si 13 si urmeaza votul in plen. Haideti sa asteptam, ca deocamdata nu l-a numit nimeni", a spus Macovei despre sansele lui George Pufan de a obtine un aviz pozitiv si in plen.

La randul lui, Catalin Ivan a afirmat ca sansele sunt mari pentru un vot pozitiv in plen, pentru ca avizul comisiei de specialitate reprezinta un argument puternic.

"Nu renuntam la intentia de a discuta mai sus astfel de blocaje, pentru ca atunci cand numesti un om fara nicio legatura cu activitatea politica intr-o institutie total apolitica votul sau argumentele politice nu-si au sensul. Am spus si astazi ca au fost candidati mult mai slabi, care nu aveau nici macar o zi intr-o institutie de audit, si au fost avizati favorabil si de comisie si de plen. Este un lucru care trebuie discutat mai sus, probabil in Conferinta presedintilor (ce reuneste presedintele PE si liderii grupurilor europarlamentare, n.r.)", a mai spus Ivan.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Monica Macovei George Pufan, #Monica Macovei Curtea Europeana Conturi, #Catalin Ivan Monica Macovei , #stiri Monica Macovei