PE a adoptat declaratia scrisa impotriva coruptiei, initiata de Monica Macovei

Joi, 06 Mai 2010, ora 17:39 1470 citiri

Declaratia scrisa cu privire la masurile Uniunii Europene pentru combaterea coruptiei a fost adoptata de Parlamentul European, obtinand semnaturile a peste jumatate dintre eurodeputati. Declaratia scrisa a devenit pozitia oficiala a Parlamentului European si exprima vointa sa politica pentru combaterea coruptiei in Uniunea Europeana.

Declaratia scrisa cere Comisiei si Consiliului sa creeze un mecanism solid de monitorizare a coruptiei in UE. "Fac apel la Statele Membre sa arate vointa politica si sa-si intensifice eforturile de combatere a coruptiei, sprijinind un astfel de mecanism" spune Monica Macovei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Initiata de Monica Macovei (Grupul Partidului Popular European, Romania), Declaratia a mai avut ca autori patru eurodeputati din grupuri politice diferite din Parlamentul European: Simon Busuttil (PPE, Malta), Luigi de Magistris (Grupul Liberal/ALDE, Italia), Ana Gomes (Grupul Socialist/S&D, Portugalia) si Bart Staes (Grupul Verzilor, Belgia). Transparency International si FLARE (Freedom, Legality and Rights in Europe) au contribuit la strangerea semnaturilor prin campanii proprii.

"78% dintre cetatenii Uniunii Europene considera coruptia o problema majora in tara lor," a spus Monica Macovei, referindu-se la Eurobarometrul din 2009 cu privire la perceptia coruptiei de catre europeni. Coruptia genereaza saracie pentru ca deturneaza ilegal banii publici in buzunare private. Coruptia genereaza o proasta guvernare, distorsioneaza piata interna si submineaza statul de drept si principiile pe care se intemeiaza Uniunea. Coruptia este o amenintare pentru spatiul european de justitie, libertate si securitate.

"Lipsa de actiune pune in pericol banii platitorilor de taxe si credibilitatea Uniunii. Sa nu ne facem ca nu vedem," a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei (PD-L Romania, PPE) este presedinta a Delegatiei interparlamentare de cooperare UE-Republica Moldova si membra a Comisiilor pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne; Control Bugetar; si Afaceri Externe (supleant).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com