Partidul Monicai Macovei, intre sanse si bune intentii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Martie 2015, ora 06:39
6703 citiri
Partidul Monicai Macovei, intre sanse si bune intentii (Opinii)
Foto: Facebook/Asociatia M10

Nu mi-am ascuns niciodata respectul pentru Monica Macovei si pentru lupta pe care domnia sa a dus-o in numele principiilor statului de drept. Dupa cum cred ca performanta domniei sale in Parlamentul European este indiscutabila.

Dna Macovei poarta o simbolisitica speciala, a fost intotdeauna, inclusiv la alegerile prezidentiale, un puternic personaj antisistem, radical, intrasigent, fara jumatati de masura si cu foarte mult curaj.

Dupa cum cred ca pe scena politica romaneasca se simte nevoia unui nou partid. Si prin nou nu inteleg doar o chestiune de varsta, ci si una de mentalitate, de abordare. Un partid care sa intruchipeze reforma clasei politice, pe care toti actualii actori au clamat-o si toti au ratat-o.

Nou, dar, atentie!, un partid totusi. Si deosebirea de ONG, asociatie, club, grup pe Facebook etc este foarte mare. Un partid inseamna logistica, de la sediul propriu-zis pana la becul care se aprinde in acel sediu si banii cu care sa platesti curentul electric care aprinde becul.

Un partid inseamna structurile din teritoriu care sa umple aceste sedii, militantii care sa umble din poarta in poarta, sa lipeasca afise, sa organizeze actiuni, totul pe gratis, in timpul liber propriu, ba mai mult, platind din buzunar cotizatii si tot felul de cheltuieli accesorii.

Sigur ca entuziasmul de inceput poate compensa dificultatile, inclusiv financiare, dar el trece. Si apoi?

Un partid, mai ales unul care sa fie altfel, inseamna politica profesionista pe care din pacate nici macar in marile partide actuale nu o prea vedem. Comunicare inteligenta si eficienta, evenimente profesoniste, proiecte profesioniste si numai la centru, ci peste tot. Nu merge doar cu sufletul si entuziasmul. Au incercat asa si Mihail Neamtu cu Noua Republica si altii inaintea lui.

Ne place sau nu, politica e o meserie sau asa ar trebui sa fie. Nu un hobby in semn de protest fata de o stare de fapt. Nu organizezi un partid cum ai organiza un miting. Si profesionistii sunt greu de atras, greu de inregimentat, greu de armonizat, mai ales in conditiile de decredibilizare a politicului.

Unde va gasi dna Macovei toata aceasta desfasurare logistica, financiara si umana pe care o presupune un partid solid? Nu stiu.

Si, deocamdata, eu vad un partid de lider, de fapt. Pana si numele partidului face trimitere directa la Monica Macovei. Domnia sa a explicat alegerea altfel: "Asta inseamna M: modernizarea Romaniei, inseamna merit, inseamna fiecare la locul lui pe meritul lui, munca, inseamna ca tu iti administrezi banii castigati cinstit, ci nu statul, inseamna mediu, pentru ca omul nu este calaul naturii, ci protectorul naturii, si inseamna multe alte lucruri minunate, care, iata, incep cu M, de la minune". E totusi greu de crezut ca gandul duce la altceva decat persoana dnei Macovei.

Sigur, au mai existat partide de lider de mare succes. Si PDL a fost unul. Si PRM a avut perioada lui de glorie. PP-DD la fel. As vrea sa fiu bine inteleasa: vorbesc despre un tip de partid, nu fac nicio alta asociere intre M10, PRM si PP-DD.

Dar dna Macovei are si marele dezavantaj ca este intr-o permanenta naveta. Se poate oare sa fii si europarlamentar de top, cum este domnia sa, si lider al unui partid coagulat in jurul tau si pe care sa-l construiesti in tara de la zero? Greu!

Si mai vad un pericol pentru nou partid. Acela al concentrarii excesive pe tematica anticoruptiei. Cred ca nimeni dintre cei care au mai citit ce am scris nu ma poate suspecta ca minimalizez aceasta tema. Dimpotriva!

Dar, dupa cum atrage atentia sociologul Barbu Mateescu intr-un interviu pentru Ziare.com, "coruptia nu a fost niciodata marea prioritate a cetatenilor, ci a societatii civile, a unei parti a elitei culturale, publicistice. (...) e si piramida lui Maslow. Pana sa ajungem la un candidat cinstit sunt pasi de trecut, legati de infrastructura, de capacitatea de a aduce investitii etc".

De anticoruptie se ocupa DNA si instantele, politicul nu trebuie decat sa asigure independenta si logistica magistratilor. Ceea ce trebuie sa faca partidele este sa construiasca pe termenul asanat de magistrati. Sa aiba solutii, inclusiv de resursa umana, pentru reconstructia Romaniei.

Un partid, daca vrea sa creasca, trebuie sa se adreseze marelui public, nu unei minoritati, fie ea si de elita, si sa aiba raspunsuri la problemele presante ale cetatenilor. Anticoruptia este un inceput de raspuns. Dar restul nu e cu nimic mai usor.

Deocamdata nu am auzit din partea M10 cine stie ce substanta pe temele mari ale societatii romanesti cu exceptia anticoruptiei.

Dar, desigur, timpul nu e pierdut. Ca sa reuseasca, insa, dna Macovei si partidul domiei sale cred ca trebuie sa depaseasca aceste obstacole. Altfel va ramane doar o buna intentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Monica Macovei partid M10 , #europarlamentar