Olli Rehn o intreaba pe Monica Macovei despre dosarul Nastase

Sambata, 31 Mai 2008, ora 09:34 1584 citiri

Aflat la o conferinta despre criminalitate si guvernare in Balcani, comisarul european Olli Rehn a intrebat-o pe Monica Macovei daca s-a finalizat vreunul dintre dosarele de mare coruptie din Romania, inclusiv cel al unui "fost premier".

Olli Rehn a fost intrebat de un jurnalist italian daca se simte inselat de catre Guvernul Romaniei, dupa ce Executivul roman a incetat aplicarea reformelor la trei luni dupa aderare.

Acesta a renuntat la limbajul diplomatic si a spus ca nu Comisia Europeana a luat decizia ca Romania si Bulgaria sa adere in 2007, ci statele membre, cu exceptia unui stat nordic si "foarte incapatanat", relateaza Deutsche Welle.

"Aceasta nu a fost o recomandare a Comisiei Europene, ci a statelor membre, materializata in 2004 si 2007. La inceputul mandatului meu, in toamna anului 2004, am fost foarte ingrijorat de evolutia din cele doua tari, din Bulgaria si in mod expres Romania", a spus Olli Rehn

"In acel context, Comisia nu a recomandat incheierea negocierilor in noiembrie-decembrie 2004 la cateva capitole-cheie, in special privind concurenta si ajutoarele de stat. Si asta nu numai pentru ca nu existau inca reglementari nici in privinta ajutoarelor de stat si nici a restructurarii sectorului otelului, ci mai ales fiindca un stat incapatanat nu si-a dat acordul pe negocierile cu Romania din cauza problemelor cu sistemul judecatoresc si cu lupta impotriva coruptiei.

Din cauza neintelegerilor dintre statele membre si Comisia Europeana plus tara nordica incapatanata, pe care nu vreau sa o mentionez aici, a fost creat un mecanism riguros, cu o clauza de salvgardare aplicata printr-o majoritate calificata", a spus comisarul Rehn, facand referire la tara sa natala, Finlanda, explica Deutsche Welle.

"Acest mecanism impreuna cu noul guvern din Romania a ajutat la amplificarea reformelor, unde Monica Macovei a jucat un rol determinat in 2005 si 2006", a spus Olli Rehn.

Comisarul european pentru extindere s-a interesat de soarta marilor dosare de coruptie, inclusiv de cel al fostului premier roman, relateaza corespondentul DW.

"Comisarul a facut referire la cazul fostului premier Nastase, al carui dosar pentru fapte de coruptie a fost trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a precizat Monica Macovei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News