O campanie degeaba

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:33 2413 citiri
Foto: johnbowis.com

Se incheie poate cea mai plicticoasa campanie electorala din ultimii 20 de ani. Multi vor pune aceasta plictiseala pe seama lipsei scandalurilor. E drept, in afara de atacurile la Monica Macovei si de ineptiile Elenei Basescu nu-mi aduc aminte de ceva notabil.

Nici pomana electorala n-a fost la mare cinste, cu exceptia "primei case" de la Guvern, nici tu pungi cu mancare, canci mobile, canci ochelari de soare, de abia am vazut niste pixuri, baloane si brichete.

S-a maturizat clasa politica, vor zice optimistii. Aiurea! A fost doar o totala lipsa de interes si de miza. Cei care trebuie sa intre in PE, adica primele locuri, au mandatul asigurat, iar pentru ceilalti nu a fost considerata necesara cine stie ce investitie. Partidele stiu bine ca mandatele de europarlamentar sunt profitabile exclusiv pentru titular.

Ca doar pe baza lor nu poti sa multumesti clientela, sa imparti posturi, bani, resurse si sa tragi astfel un enorm profit. Dupa europalamentare, poti doar sa intaresti familia politica de care apartii, dar cum politicienii romani habar nu au, de fapt, daca sunt de dreapta sau de stanga, si se comporta perfect oportunist, n-au absolut niciun fel de interes pentru asa ceva.

Sloganele de campanie au fost cumplit de plicticoase, daca nu chiar neinspirate, spoturile TV la fel, iar afisele perfect banale.

Despre ce vorbim?

Dar campania a fost extrem de plicticoasa in primul rand pentru ca nu s-a discutat nimic la obiect. Politicienii, de la premier, la ultimul de pe lista, au batut apa in piua cu ce stiu ei mai bine si cred ca prinde la popor, adica populisme ieftine. Pensii, salarii, somaj, drumuri, adica exact temele care nu au nicio legatura cu Parlamentul European.

Daca un politician are mari proiecte in aceste domenii, nu are decat sa ramana in tara si sa le puna in practica. Dar daca tot candideaza pentru Bruxelles, ar fi trebuit sa dea dovada unei minime cunoasteri a temelor europene. Nu s-a vorbit deloc despre imigratie, despre politicile comune pe piata muncii, despre securitatea alimentara, despre dosarul energiei, despre extinderea UE si, de ce nu, chiar despre politica europeana, foarte divizata, in privinta consumului de droguri usoare.

Elena Basescu a atins intamplator aceasta tema, fara sa stie de fapt despre ce vorbeste, pentru ca apoi sa-si retracteze un punct de vedere care putea constitui o prima apropiere, chiar curajoasa, de politica europeana. Crin Antonescu a sarit in gatul ei, opunandu-se astfel chiar pozitiei grupului ALDE, din care liberalii romani fac parte (cum anume cat timp ei se declara de dreapta, iar ALDE este de centru stanga, zau ca nu inteleg).

Ceva mai aproape de subiect au fost afirmatiile referitoare la banii europeni. Nu, europarlamentarii romani nu pot aduce fonduri UE in Romania. Ideea aceasta lansata de liberali si sustinuta vioi apoi de PSD si chiar Emil Boc este o prostie. Banii europeni vin doar in functie de proiecte, iar fondurile structurale sunt sau nu blocate in functie de performanta interna, de exemplu in materie de Justitie, adica independent de ceea ce fac europalamentarii la Bruxelles.

Ei pot face totusi un singur lucru: sa-i invete pe romani sa faca proiecte cat mai bune. Cu conditia sa stie ei insisi, adica sa fie competenti, ceea ce nu se poate spune decat despre foarte putini dintre ei.

Competenta, ultimul criteriu

Dar, sa fim seriosi, cat a contat competenta in alcatuirea listelor, cat timp, de exemplu, la liberali pe primul loc este Norica Nicolai, iar Daniel Daianu a ramas pe afara, iar la PD-L s-a gasit un loc eligibil pentru compromisul Rares Niculescu, dar nu si pentru Nicolae Vlad Popa, care a facut o figura frumoasa in mandatul precedent la Bruxelles.

Presa a fost si ea sub orice critica, pe principiul "ce nu aduce audienta, nu exista" si, intr-adevar, temele europene nu aduc audienta cat timp nici macar ziaristul nu intelege nimic din ele. Joaca cu lopatelele in nisip, tunsul oilor sau sarjele declarative total inconsistente, dar zgomotoase sunt, cu siguranta, mult mai eficiente si mai usor de tratat pentru ca nu presupun nicio dcumentare.

Sa nu ne miram, insa, daca lipsa totala de interes a politicenilor si chiar presei pentru euroalegeri se va vedea foarte bine in prezenta la vot de duminica.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com