Monica Macovei: Legea britanica anticoruptie poate fi un model pentru Romania

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 21:02
1973 citiri
Monica Macovei: Legea britanica anticoruptie poate fi un model pentru Romania
Foto: Daylife

Monica Macovei, europarlamentar PD-L, este de parere ca legea britanica anticoruptie poate fi un model pentru Romania, fiind una din cele mai stricte legi anti-mita la nivel mondial.

Legea prevede ca firmele se pot confrunta cu amenzi severe, iar directorii acestora pot primi pedepse cu inchisoarea de pana la zece ani daca nu dispun de proceduri adecvate de prevenire a mitei.

Ospitalitatea, publicitatea, informatiile privilegiate si donatiile in scopuri caritabile, realizate de companii, pot fi toate considerate drept mita, in anumite circumstante.

Angajatii companiilor pot fi trasi la raspundere pentru acceptarea unui avantaj, chiar daca nu au stiut de intentia celeilalte parti de a determina o conduita necorespunzatoare. In plus, companiile pot fi trase la raspundere pentru mita platita prin intermediul filialelor, agentilor sau asociatilor in intreprinderi mixte.

Legea se refera la persoane care detin functii publice, la persoane care efectueaza activitati legate de o afacere (activitati profesionale sau comerciale), la orice activitate exercitata in timpul angajarii unei persoane si la orice activitate exercitata de catre sau in numele unui grup de persoane (fie corporative fie necorporative).

Legea prevede ca infractiunea de dare de mita se refera la cazul in care o persoana fera, promite sau da un avantaj financiar sau de o alta natura unei alte persoane si intentioneaza prin acel avantaj sa determine o persoana sa exercite in mod necorespunzator o functie sau activitate relevanta sau sa recompenseze o persoana pentru exercitarea necorespunzatoare a functiei sau activitatii respective.

Mita se considera si atunci cand o persoana ofera, promite sau da un avantaj financiar sau de o alta natura unei alte persoane si stie sau crede ca insasi acceptarea avantajului respectiv ar constitui o exercitare necorespunzatoare a functiei sau activitatii relevante.

Nu conteaza daca avantajul oferit, promis sau dat este direct sau prin intermediul unui tert.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Monica Macovei, #Macovei lege anticoruptie, #Macovei anticoruptie Marea Britanie , #stiri Monica Macovei