Monica Macovei, contestatie la BEC: S-a incalcat dreptul constitutional de a vota

Duminica, 02 Noiembrie 2014, ora 20:48
3804 citiri
Monica Macovei, contestatie la BEC: S-a incalcat dreptul constitutional de a vota
Foto: Facebook/Monica Macovei

Candidatul independent la prezidentiale Monica Macovei a depus o contestatie la Biroul Electoral Central (BEC), care vizeaza problemele intampinate de alegatorii din provincie in sectiile de votare din Capitala, dupa ce mai multe dintre acestea au ramas fara formulare pentru declarati pe propria raspundere.

Astfel, Macovei a depus la BEC o sesizare "impotriva refuzului presedintilor sectiilor de votare de a lasa alegatorii avand domiciliul in alt oras sa voteze prin inscriere pe listele suplimentare, invocand, cu rea-credinta, lipsa formularelor de declaratii pe proprie raspundere ce trebuiau semnate inainte de vot", precum si "impotriva masurii (luate, cu rea-credinta, de presedintii sectiilor de votare), de a trimite votantii, in mod fraudulos si ilegal, catre alte sectii de votare, sectii la care acestia intampinau exact aceleasi probleme", se arata intr-un comunicat al candidatului la presedintie, remis Ziare.com.

De asemenea, Macovei a invocat in documentul citat si faptul ca autoritatile electorale nu au asigurat "conditii legale pentru votantii de la sectiile de votare din strainatate, sub aspectul, incapacitatii reprezentantilor sectiilor de a-i primi pe acestia in sectie, in timp util, cu consecinta aparitiei riscului interzicerii dreptului acestora de a vota".

"Prin urmare, considerand incalcarea dreptul constitutional de a vota (ca drept fundamental in cadrul statului de drept), fiind de o gravitate deosebita, ceea ce poate determina anularea alegerilor pentru cauza de frauda organizata de puterea executiva, ca parte interesata in acest proces electoral atat prin intermediul candidatului propus la presedintie, cat si prin calitatea sa de organizator a alegerilor, va solicitam sa dispuneti remedierea de indata a situatiei existente in cadrul tuturor sectiilor de votare prin suplimentarea de indata si intr-un mod suficient a formularelor privind declaratiile pe proprie raspundere ce trebuie semnate de catre alegatorii care voteaza pe listele suplimentare", solicita Macovei in contestatia depusa la BEC.

Prelungirea votului peste granite

In acelasi timp, ea a cerut luarea masurilor legale adecvate pentru preintampinarea unor evenimente similare la toate sectiile de votare, precum si prelungirea programului sectiilor de votare din tara si strainatate, "pana la asigurarea exercitarii in mod deplin si legal a drepturilor electorale ale cetatenilor romani".

Macovei cere prelungirea votului in strainatate

Monica Macovei sustine ca ar trebui identificate toate persoanele vinovate de incalcarea normelor electorale si constitutionale in vigoare si sanctionarea lor pentru "fraudarea, cu intentie, a procesului electoral".

"Fata de gravitatea neregularitatii astfel invocate si de riscul anularii alegerilor, in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scutin, va solicitam sa dispuneti asupra cererii noastre cu celeritate, va rugam sa acordati o diligenta sporita in solutionarea prezentei contestatii, urmand ca in situatia unei solutionari incomplete, cu intarziere sau ineficiente, sa urmarim respectarea drepturilor electorale ale votantilor mei si ale tuturor cetatenilor cinstiti din aceasta tara, inclusiv prin formularea unor plangeri penale (inaintate impotriva reprezentantilor Birourilor Electorale, precum si impotriva reprezentantilor Autoritatii Electorale Permanente) ", a mai aratat Macovei.

Cozi in strainatate, vot blocat in Capitala

Nemultumirile candidatului la presedintie vin dupa ce mai multe sectii de vot din Capitala au ramas fara formularele tipizate pentru declaratiile pe proprie raspundere, iar cetatenii din provincie au fost nevoiti sa astepte cateva ore pentru a-si exprima optiunea.

Votul in Bucuresti, blocat de lipsa formularelor tipizate - ce spun autoritatile electorale

Peste granite, romanii din diaspora au format cozi uriase in fata sectiilor de votare si au asteptat, de asemenea, ore intregi pentru a pune stampila pe unul dintre cei 14 candidati pentru Palatul Cotroceni.

Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Galerie foto)

Cozi impresionante la vot si in New York

D.T.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Monica Macovei candidat prezidentiale, #Monica Macovei contestatie BEC , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014