Macovei vrea sa schimbe Legea partidelor, daca ajunge presedinte

Luni, 25 August 2014, ora 18:49
3100 citiri
Macovei vrea sa schimbe Legea partidelor, daca ajunge presedinte
Foto: Active News

Monica Macovei spune ca unul dintre principalele sale proiecte, daca devine presedinte, este legat de schimbarea Legii partidelor politice, precizand ca ar putea convoca chiar un referendum, pentru a se putea infiinta partide cu doar trei membri fondatori.

Monica Macovei a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, impreuna cu reprezentantii Asociatiei pentru Minti Pertinente (AMPER) din municipiu, ca sustine ideea schimbarii legii partidelor politice, promovata de asociatie.

Macovei ii raspunde lui Udrea: Eu voi castiga alegerile prezidentiale

Macovei a spus ca unul dintre proiectele sale centrale, ca presedinte al Romaniei, va fi liberalizarea vietii politice si schimbarea Legii partidelor politice, astfel ca romanii sa poata infiinta partide cu doar trei membri fondatori, fara nicio conditionare geografica, nu ca in prezent, cand conditiile restrictive - 25.000 de semnaturi, din 18 judete - creeaza "un monopol" al partidelor mari, care insa nu servesc cetateanul.

Ea a sustinut ca este constienta ca parlamentarii s-ar putea opune modificarii acestei legi, care nu va fi in beneficiul lor, iar daca acest lucru se va intampla, singura solutie va fi presiunea civica.

"Voi cere aceasta lege, oamenii o vor vrea - iarasi, aici trebuie sa implicam oamenii si o actiune de civism politic, care nu este foarte mult practicat in Romania si ma bucur ca AMPER face asta si trebuie extins la toata tara.

Daca Parlamentul pe care-l avem astazi nu vrea sa adopte o lege, noi scriem si invatam, inclusiv eu, toti romanii, sa scrie scrisori, o suta pe zi, la parlamentarii din circumscriptiile lor si sa le spuna parlamentarilor ce vor de la ei: vreau sa schimb legea partidelor, vreau sa schimb asta in educatie, vreau sa schimb asta in sanatate - ce legi vor ei sa schimbe", a spus Macovei.

Macovei a afirmat ca ar putea convoca chiar un referendum pe acest subiect, daca legea partidelor nu se va putea modifica prin Parlament.

"Se poate face si un referendum, categoric. Este unul dintre mijloacele presedintelui", a aratat ea.

In acelasi context, Macovei a spus ca este un adversar al migratiei politice si ca propunerea "inculpatului Dragnea" - de a se adopta un act normativ prin care sa se stabileasca o perioada de doua saptamani in care toti alesii locali sa poata opta in care partid sa activeze - reprezinta expresia unui fenomen practicat de toate partidele din Romania cand au fost la putere, dar care trebuie sa inceteze.

"Asta trebuie sa se opreasca, pentru ca primarii sunt acolo alesi ca sa slujeasca si sa serveasca oamenii si interesele oamenilor. Si, ca atare, nu trebuie sa-i obligi sa se duca cu caciula in mana sa ia bani, fonduri europene sau fonduri nationale, ca sa-si faca proiectele.

Problema mea este cu toata clasa politica, nu numai cu o anumita parte. Nu cu PSD, acum, care vrea sa faca chestia asta, cu toata clasa politica, pentru ca de-a lungul timpului toate partidele au facut la fel", a conchis Macovei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Monica Macovei legea partidelor, #proiecte presedintie Monica Macovei, #proiecte de lege Monica Macovei , #stiri Monica Macovei
Comentarii
Poza Qui Bono
Qui Bono
rank 4
in sfirsit un program, o propunere
Poza programer
programer
rank 1
Un presedinte ...sa vegheze la respectarea vointei alegatorilor