Macovei: Toti politicienii si-au dat mana pentru a sabota Legea ANI

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 10:44 2336 citiri
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PD-L Monica Macovei considera ca ultima sansa ca Legea ANI sa fie corectata este printr-o decizie a Curtii Constitutionale, in conditiile in care presedintele a sesizat marti CCR cu privire la neconstitutionalitatea acestui act normativ.

"Este o ultima sansa si trebuie incercata. Eu nu m-as opri pana nu incerc posibilul si imposibilul, mai ales ca exista o problema cu Senatul care a incalcat principiul bicameralismului", a declarat Monica Macovei intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

Fostul ministru al Justitiei cere Curtii Constitutionale "sa aplice in mod real" Conventia Europeana a Drepturilor Omului si sa revina asupra deciziei prin care a spus ca declaratiile de avere incalca dreptul la viata privata.

"Nu exista nicio decizie a CEDO care sa constate ca publicitatea declaratiilor de avere ar incalca acest drept. A fost o minciuna, iar Curtea poate sa revina asupra deciziei, nu sa inventeze argumente sa-si protejeze propriile averi si pe ale celor care i-au trimis acolo. De asemenea, trebuie sa analizeze ce inseamna mandatul public si obligatiile celor care si-l asuma", a mai declarat Monica Macovei in interviul citat.

Fostul ministru al Justitiei ii acuza atat pe colegii sai din PD-L dar si pe actualul ministru, Catalin Predoiu, ca "si-au dat mana" si au ajuns la o intelegere pentru a scoate din domeniul public declaratiile de avere si interese.

"I-a ajutat pe cei din guvern si din parlament. Cred ca a fost o intelegere. Se putea aplica decizia CCR fara sa se atinga de formularele declaratiilor. (...) Cred ca toti politicienii si-au dat mana, chiar daca stindardul l-a dus domnul Frunda care vorbeste despre legislatie europeana. Alta manipulare", a mai declarat Monica Macovei.

Intrebata daca un raport dur al CE ar putea sa puna o presiune suficienta asupra parlamentarilor pentru a corecta legea, aceasta a raspuns "nu cred ca ii mai intereseaza ce spune Comisia Europeana".

La cateva ore dupa interviul acordat EVZ de Monica Macovei, presedintele Traian Basescu a retrimis Curtii Constitutionale Legea ANI. Criticile ridicate de Palatul Cotroceni se refera la nerespectarea principiului bicameralismului, in conditiile in care prevederi pentru care Camera Deputatilor este decizionala au fost respinse in Senat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com