Macovei sustine ca, de fapt, a castigat procesul cu AEP. Cu o exceptie - o donatie pe care si-a acordat-o singura

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 22:42 3596 citiri
Foto: Facebook Monica Macovei

Monica Macovei sustine ca, de fapt, a castigat procesul cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), cu exceptia unei singure donatii - 10.000 de euro pe care si i-a dat singura.

"Am castigat procesul cu AEP, cu exceptia unei donatii din banii mei. Tribunalul Bucuresti a decis sa admita in parte apelul facut de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si sa ii dea castig de cauza pe un singur punct: sa imi confiste suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, in perioada anterioara inceperii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2014. Neavand bani inainte de inceperea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adica am adus bani de acasa, iar acum trebuie sa ii mai platesc o data.

Acesti bani au fost inregistrati in mod transparent, ca imprumut, de la mine, ca persoana fizica, catre candidat. Avand in vedere ca persoana care a imprumutat candidatul sunt tot eu, operatiunea a fost, practic, o donatie, permisa de lege", a informat pe Facebook Monica Macovei.

A facut aceste precizari deoarece pe 1 iulie 2016, in media si in spatiul public, au aparut informatii eronate, a explicat Macovei.

Vineri, 1 iulie, AEP a comunicat ca europarlamentarul Monica Macovei a pierdut definitiv procesul cu Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) privind donatiile primite in campania pentru alegerile prezidentiale din 2014 prin sistemul electronic PayPal, potrivit hotararii Tribunalului Bucuresti.

"Instanta a respins apelul Monicai Macovei si a admis in schimb pe cel al AEP, consecinta acestei decizii fiind ca europarlamentarul are de platit peste 125.000 lei, reprezentand sume confiscate si amenda, ca urmare a neregulilor inregistrate in privinta fondurilor destinate campaniei electorale in calitate de candidat independent la alegerile prezidentiale din 2014", se arata intr-un comunicat al AEP transmis vineri.

Citeste si cati bani trebuie sa plateasca Monica Macovei AEP.

Ce spune Macovei

De cealalta parte, Monica Macovei afirma ca "Legea 334/2006, in vigoare atunci, spunea in art. 31 (1): Candidatii propusi pentru alegeri de un partid politic pot finanta activitati de propaganda electorala doar prin intermediul partidului politic.

Mutatis mutandis acest text de lege se aplica si candidatului independent si se refera la faptul ca un candidat independent isi poate finanta propria campanie electorala, inclusiv prin intermediu sau, ca persoana fizica.

In octombrie 2015, am castigat pe fond procesul cu AEP, cu exceptia unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, nu de mine, iar mandatarul financiar raspunde pentru asta, potrivit legii.

Este deja binecunoscut faptul ca in campania electorala am avut finantari mici de la multi oameni. Nu am avut donatii mari, nu am primit bani adusi cu punga. Toate donatiile si cheltuielile din campanie s-au facut prin mandatar financiar, asa cum prevede legea.

Mandatarul financiar a declarat la AEP si sumele primite inainte de inceperea campaniei, desi legea spune ca se aplica numai in timpul campaniei electorale. De pilda, declararea legala a imprumutului de 10.000 de euro s-a facut pe 14 august 2014, deci inainte de inceperea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia sa ceara confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparenta decat prevede legea.

Ceea ce am facut in campania electorala de la alegerile prezidentiale a fost, de fapt, sa mutam finantarea electorala de la baroni la cetateni. Si asta in conditiile in care legea era gandita pentru donatori putini si mari, adica sa mentina si incurajeze clientela politica".

"Desigur, respect decizia judecatoreasca", isi incheie postarea Monica Macovei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com