Macovei, solicitare catre procurorul general: Respectati decizia CEDO si finalizati dosarul mineriadei

Joi, 19 Iunie 2014, ora 10:41
3469 citiri
Macovei, solicitare catre procurorul general: Respectati decizia CEDO si finalizati dosarul mineriadei

Monica Macovei ii solicita procurorului general, Tiberiu Nitu, sa respecte decizia CEDO prin care Romania a fost condamnata pentru ca nu a trimis in judecata vinovatii de crimele comise la mineriada din 13-15 iunie 1990 si sa finalizeze ancheta, subliniind ca "nu pot exista crime comise cu violenta fara sa existe vinovati".

"Solicit respectarea Deciziei CEDO prin care Romania a fost condamnata, pentru ca procurori din Parchetul General - Sectia Parchetelor Militare nu i-au anchetat si trimis in judecata pe cei vinovati de crimele din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990, si finalizarea de urgenta a anchetei.

Prin hotararea din 13 noiembrie 2012, CEDO a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la viata si incalcarea dreptului la un proces echitabil. CEDO a constatat si decis ca autoritatile romane, respectiv organele de ancheta penala, nu au facut cercetari reale si rapide care sa conduca la condamnarea vinovatilor. Pentru ca nu pot exista crime comise cu violenta fara sa existe vinovati", scrie pe blog Monica Macovei.

Fostul ministru al justitiei subliniaza faptul ca dupa un an si jumatate de la emiterea acestei decizii de catre CEDO Romania nu a facut nimic in sensul celor cerute, mai exact Parchetul General nu a finalizat anchetele in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Totodata, decizia CEDO precizeaza ca "importanta mizei pentru societatea romaneasca, care consta in dreptul numeroaselor victime de a sti ce s-a intamplat, ceea ce implica dreptul la o cercetare judiciara efectiva si dreptul eventual la reparatii, ar fi trebuit sa impulsioneze autoritatile nationale sa se ocupe de dosar imediat si fara intarzieri inutile, pentru a preveni orice aparenta de impunitate a anumitor acte".

"Cu toate acestea, statul roman nu si-a indeplinit obligatiile", adauga Monica Macovei, precizand ca judecatorii CEDO au remarcat faptul ca in septembrie 1998, la 8 ani de la mineriada, "nu fusese audiata niciuna din persoanele care exercitasera functii cu responsabilitati la momentul faptelor", in special "presedintele Romaniei in exercitiu la acea vreme, prim-ministrul si adjunctul acestuia, ministrul de Interne, seful politiei, seful SRI si ministrul Apararii".

Presedintele poate afla adevarul despre mineriada din 13-15 iunie cu o conditie - Interviu

"Solicit Procurorului General Tiberiu Nitu sa respecte aceasta Decizie CEDO, finalizand credibil si rapid anchetarea crimelor din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990. Si voi reveni constant asupra acestei cereri pana cand anchetele vor fi finalizate", mai anunta Monica Macovei.

"Criminalii si complicii lor politici sunt liberi"

In context, aceasta reaminteste ca prin legea pe care a scris-o in 2010 si care a intrat in vigoare la data de 20 martie 2012, a fost eliminata prescriptia pentru omor, prin urmare "exista baza legala pentru anchetarea sau redeschiderea anchetelor pentru cei care au comis crime direct sau prin instigare ori complicitate".

"Dupa 24 de ani de la Mineriada 13-15 iunie din Bucuresti, cei care au batut si arestat ilegal oameni au ramas, in marea lor majoritate, nepedepsiti. Au fost si oameni ucisi, dar criminalii si complicii lor politici sunt liberi", afirma Monica Macovei, care prezinta pe blogul sau cateva dintre faptele comise in 13-15 iunie, precum si mai multe declaratii din dosar.

Despre barbaria mineriadei si cultura ca sul de hartie igienica Interviu cu Teodor Baconschi

De asemenea, fostul ministru al Justitiei publica numele procurorilor care au facut arestari ilegale in timpul mineriadei si spune ca a cerut sa se ia masuri.

"Nu am primit niciodata vreun raspuns si nu s-a intamplat nimic cu autorii arestarilor ilegale si a lipsirii ilegale de libertate. Sunt sigura ca au fost mai mult de 59 de persoane retinute sau arestate ilegal, atat am putut eu sa dovedesc atunci.

Acum, in iunie 2014, orice alta dovada si actiune stau in pixul si vointa lui Tiberiu Nitu, de o vreme procuror general si, inainte de asta, cel care a supravegheat activitatea parchetelor militare. De aceea, solicit finalizarea anchetelor in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990", mai spune Monica Macovei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Macovei finalizare dosar mineriada, #Macovei procuror general mineriada , #PDL