Macovei: Ponta sa arate cele 10 avize pentru proiectul Rosia Montana, altfel e ilegal

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 19:23697 citiri
Macovei: Ponta sa arate cele 10 avize pentru proiectul Rosia Montana, altfel e ilegal
Foto: Arhiva

Monica Macovei ii solicita premierului Victor Ponta sa retraga din Parlament proiectul de lege privind demararea exploatarii aurului la Rosia Montana si sa prezinte public cele 10 avize mentionate de Ministerul Justitiei in pozitia negativa adoptata fata de acest proiect.

"Ii solicit primului-ministru urmatoarele: retragerea proiectului de lege din Parlament, explicarea schimbarii de opinie cu privire la exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana si sa ne spuna ce a negociat cu compania Rosia Montana Gold Corporation.

Aceste lucruri sunt obligatorii, avand in vedere interesul public tot mai larg si protestele din principalele orase ale tarii", se arata intr-o declaratie remisa de europarlamentarul Monica Macovei catre Ziare.com.

De asemenea, Monica Macovei ii cere premierului ca inainte de a trimite la Parlament proiectul de lege "sa obtina si sa faca publice cele 10 avize mentionate de Ministerul Justitiei".

"Altfel, proiectul de lege este din start emis ilegal", subliniaza fostul ministru al Justitiei.

De ce nu a avizat Ministerul Justitiei proiectul Rosia Montana - vezi explicatiile

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 4 - Imbranceli cu jandarmii, trafic blocat, muzica si poezie

"Un politician responsabil nu poate arunca la gunoi opinia populatiei si nu se ascunde in spatele Parlamentului, acolo unde parlamentarii beneficiaza de imunitate pentru opinii si pentru vot: adica nu raspund pentru cum voteaza. Ponta nu este responsabil, pentru ca este prim-ministru si nu si-a indeplinit obligatiile acestei functii", mai acuza europarlamentarul democrat-liberal.

In opinia sa, inainte de a fi aprobata exploatarea de la Rosia Montana, trebuie facute mai multe analize privind impactul acesteia in zona

"A facut Ponta o analiza a costurilor protejarii sanatatii si a mediului daca s-ar folosi cianurile? Sau in cazul unui posibil accident?", intreaba Monica Macovei.

Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

Europarlmentarul PDL sustine ca "daca chiar trebuie sa exploatam aurul de la Rosia Montana, sa o facem spre beneficiul Romaniei, adica a fiecarui cetaten roman si cu mijloace care nu pun in pericol sanatatea noastra si a celor care vin dupa noi".

C.B.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii