Macovei: Parlamentarii incompatibili sa plece de indata!

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 17:08
2019 citiri
Macovei: Parlamentarii incompatibili sa plece de indata!
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Monica Macovei cere Parlamentului sa respecte decizia Curtii Constitutionale din data de 3 iulie si sa constate "de indata" incetarea mandatelor senatorului Daniel Mora si a deputatului Stefan Bucur Stoica, declarati definitiv incompatibili.

"Pe 3 iulie 2014, Curtea Constitutionala a decis ca interdictia de a ocupa o functie aleasa, de demnitate publica, pe o perioada de trei ani in cazul celor declarati incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor functiilor eligibile, si nu doar functiei detinute in momentul starii de incompatibilitate sau conflict de interese. De exemplu, cine a fost declarat incompatibil, in timp ce ocupa functia de consilier judetean, nu mai poate ocupa nicio functie eligibila, inclusiv cea de parlamentar, pe o perioada de 3 ani de la decizia definitiva.

Vazand tacerea pe acest subiect, cer Parlamentului sa constate incetarea calitatii de parlamentar a senatorului Daniel Mora si a deputatului Stefan Bucur Stoica, gasiti incompatibili prin deciziile 6289/2013 si 6734/2013 ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit articolului 70 alin. (2) din Constitutie, calitatea de deputat sau senator inceteaza in caz de incompatibilitate", scrie pe blog Monica Macovei.

Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

Eurodeputatul democrat-liberal subliniaza ca "legea trebuie aplicata indiferent de nume, functie si apartenenta politica", in conditiile in care Daniel Mora este membru PNL, iar Stefan Stoica este membru PDL, adica sunt colegii sai in preconizatul partid care se va forma prin fuziunea dintre cele doua formatiuni politice.

Mai mult, Monica Macovei spune ca legea "trebuie aplicata de indata, nu 'la toamna'", parlamentul fiind acum in vacanta.

"Dispozitivul deciziei CCR este un temei suficient pentru constatarea incetarii calitatii de parlamentar in cazul celor doi. Parlamentarii incompatibili pot avea si initiativa personala a demisiei.

Aceasta este o lectie pentru partide si candidati. Chiar daca, in momentul selectiei candidatilor de catre partide, procedurile judiciare referitoare la incompatibilitate sunt in curs, exista riscul unei decizii judecatoresti definitive de constatare a incompatibilitatii si al pierderii unui mandat de parlamentar. Din aceste motive am votat in Comisia de etica a ARD impotriva candidaturii domnului Stefan Bucur Stoica, declarat la vremea respectiva incompatibil de ANI si in cursul unui proces in care contesta decizia ANI. A meritat riscul?", isi intreaba Monica Macovei colegii de partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#macovei revocare parlamentari incompatibili, #Macovei CCR incompatibili , #europarlamentar