Macovei ii scrie lui Basescu: Cere referendum in turul 2 al prezidentialelor

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 17:32
6799 citiri
Macovei ii scrie lui Basescu: Cere referendum in turul 2 al prezidentialelor
Foto: Facebook/Monica Macovei

Monica Macovei, candidat independent la prezidentiale, i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa dispuna organizarea unui referendum privind imunitatea parlamentarilor.

Macovei a propus ca data votului popular sa fie 16 noiembrie, in aceeasi zi cu al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Referendumul ar urma sa aiba o singura intrebare, si anume "Sunteti de acord ca parlamentarii, ministrii - fosti sau actuali - si presedintele Romaniei sa nu mai beneficieze de nicio forma de imunitate, cu exceptia opiniilor politice?", a spus Macovei intr-o scrisoare deschisa adresata sefului statului si postata pe contul sa de Facebook.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Europarlamentarul a mentionat ca politicienii "au oprit de multe ori, prin vot, cercetarea penala a ministrilor parlamentari sau arestarae si perchezitia parlamentarilor acuzati de comiterea unor fapte penale", astfel incat este obligatorie consultarea poporului, "pentru a vedea daca majoritatea romanilor este de acord ca politicienii sa fie deasupra legii sau nu".

Macovei: Ce trebuie facut pentru ca imunitatea parlamentara sa nu blocheze justitia

"Regula de baza intr-o democratie este ca toti cetatenii sunt egali in fata legii. Atitudinea politicienilor si a partidelor politice din Romania a impartit cetatenii in doua categorii: cetateni obisnuiti, care raspund in fata legii fara niciun fel de opreliste, si politicienii, care se bucura de imunitate si raspund in fata legii doar cu aprobarea Parlamentului si a partidelor politice.

Istoricul votului din Parlament ne-a aratat ca Parlamentul Romaniei a devenit un adapost pentru hoti, corupti si persoane cu probleme penale", a atras atentia candidatul pentru fotoliul de la Cotroceni.

Ea a explicat ca fondurile de organizare nu vor fi foarte mari, motivand ca referendumul ar avea loc in aceeasi zi cu al doilea tur al prezidentialelor, intrucat sondajele arata ca niciun candidat nu va aduna 50% plus unu dintre voturile cetatenilor.

Apel la Parlament sa avizeze cererea DNA

In plus, Monica Macovei a solicitat Parlamentului sa avizeze inceperea urmaririi penala a DNA fata de noua fosti ministri, implicati in dosarul licentelor Microsoft, noteaza Agerpres.

Monica Macovei, candidat independent in alegerile prezidentiale, solicita Parlamentului sa dea avizele necesare continuarii anchetei DNA in dosarul in care sunt cercetati noua fosti ministri.

Europarlamentarul a spus ca aceasta ancheta arata romanilor "fata hada a clasei politice si ca aceasta coruptie este transpartinica", fiind ingrijorata de posibilitatea ca "fiind vorba de fosti ministri din aproape toate partidele, (parlamentarii - n.red.) sa isi dea mana si sa voteze 'Nu' pentru toti".

DNA cere urmarirea penala a 9 fosti ministri: Luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani

DNA vrea inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri in dosarul licentelor Microsoft, adresandu-se in acest sens Parlamentului Romaniei, Presedintiei si Parlamentului European pentru incuviintarea demararii procedurilor.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Monica Macovei referendum, #Monica Macovei referendum imunitate, #Monica Macovei referendum Basescu , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014