Macovei i-a scris lui Iohannis: Ii cere sa faca Parlamentul sa adopte doua legi

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 19:01
5280 citiri
Macovei i-a scris lui Iohannis: Ii cere sa faca Parlamentul sa adopte doua legi
Foto: Facebook/Monica Macovei

Eurodeputatul Monica Macovei i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa presedintelui ales Klaus Iohannis, prin care il roaga sa ceara Parlamentului sa adopte de urgenta doua legi, amintindu-i ca i-a promis in campania electorala.

"Va rog sa solicitati Parlamentului adoptarea, pana la sfarsitul lunii decembrie 2014, a proiectului de lege privind liberalizarea vietii politice, pe care vi-l trimit atasat si care va permite infiintarea partidelor politice cu minim 3 membri, asa cum este in majoritatea tarilor europene", scrie pe Facebook Monica Macovei.

Macovei: Nehotaratii sa iasa la vot, sa nu castige Ponta puterea absoluta!

"De asemenea, va rog sa solicitati Parlamentului adoptarea, pana la sfarsitul lui februarie 2015, a unei legi care sa permita 'votul la distanta' - electronic si prin corespondenta - pentru toti romanii din tara si strainatate", adauga fostul ministru al Justitiei.

Ca argument pentru aceste solicitari, Macovei ii transmite lui Klaus Iohannis ca "aceste puncte fac obiectul 'Acordului pentru salvarea statului de drept si a democratiei in Romania' acceptat public si semnat de dumneavoastra inainte de turul 2 al scrutinului privind alegerea presedintelui romaniei".

Iohannis raspunde cererilor lui Macovei. Macovei: Eu il voi vota

In 6 noiembrie, Monica Macovei anuntat ca il va sustine pe Klaus Iohannis in turul al doilea al alegerilor prezidentiale daca acesta va accepta o lista de "cerinte esentiale". Candidatul ACL a raspuns afirmativ, precizand public ca toate punctele respective sunt deja incluse in programul sau politic.

Ce prevede proiectul privind liberalizarea vietii politice

Proiect de lege propus de Macovei are in vedere reducerea numarului de membri fondatori necesari pentru infiintarea unui partid politic de la 25.000 la 3 membri, fara conditionare geografica.

Masura este argumentata ca un pas important "pentru liberalizarea vietii politice

si in Romania, care acum se afla in contradictie cu legislatia majoritatii tarilor europene, in care infiintarea unui partid se face cu 3 membri".

Legislatia in vigoare prevede ca infiintarea unui partid politic se face doar in baza a cel putin 25.000 de semnaturi ale membrilor fondatori, domiciliati in cel putin 18 judete si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare judet si municipiul Bucuresti.

"In nicio alta tara din UE nu mai exista aceasta cerinta pentru inscrierea unui partid politic", arata Macovei. Ea precizeaza ca mai mult de jumatate din statele UE au o singura conditie pentru infiintarea unui partid politic, respectiv "existenta a unu, doi sau trei membri fondatori".

Macovei, interviu pentru France 24: Inca exista retele intre politicieni si judecatori sau procurori

De asemenea, fostul ministru al Justitiei spune ca actuala legislatie aplicata in Romania "instituie un monopol al partidelor existente", "creeeaza un monopol pe piata ideilor politice si proiectelor de guvernare in lipsa unei compettii intre partide politice diverse".

G.F.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Macovei scrisoare Iohannis, #Macovei proiecte lege Iohannis , #Klaus Iohannis