Macovei, despre "ziua groazei" in Parlament: USL e un pericol pentru democratie

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:33
3187 citiri
Macovei, despre "ziua groazei" in Parlament: USL e un pericol pentru democratie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a criticat dur proiectele de lege puse marti de USL pe ordinea de zi a Parlamentului, printre care amnistierea condamnatilor sau legea care ar da voie exploatarii de la Rosia Montana.

"USL se pregateste sa adopte rapid initiative legislative prin care urmareste sa ii scape pe corupti de inchisoare, sa impuna oamenilor de afaceri cotizatii pentru buzunarele de partid si sa spulbere competitia reala", a scris Monica Macovei pe blog.

Fostul ministru al Justitiei a dat si cateva exemple de politicieni USL care ar scapa.

"USL vrea gratierea colectiva a pedepselor de pana la 6 ani inclusiv si amnistia in cazul pedepselor cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv. Acestea erau limitele initiale, insa parlamentarii USL din Comisia juridica le-au ridicat, intr-o sedinta secreta, la 7 ani in cazul gratierii, in vreme ce ar urma sa fie amnistiate pedepsele de pana la 6 ani inclusiv. Intrucat in text nu sunt precizate ca exceptii infractiunile de coruptie si cele asimilate coruptiei, parlamentarii USL deschid usile inchisorilor pentru politicienii si amicii lor politici care isi ispasesc acum pedepsele, iar cei care asteapta sentinta instantelor ar putea sa nu mai ajunga dupa gratii. Dispozitiile legii se aplica faptelor comise pana la data intrarii in vigoare a legii.

De exemplu, asta inseamna ca: Adrian Nastase, condamnat pentru santaj in prima instanta, scapa de inchisoare daca nu ia in recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Catalin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta pleaca acasa de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu va sta linistit, avand sanse minime de a mai ajunge la inchisoare; Decebal Traian Remes, condamnat in dosarul "Caltabosul" pentru luare de mita la 3 ani de inchisoare, va parasi si el inchisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al carui proces este abia la inceput, va scapa cel mai probabil de inchisoare in cazul unei condamnari", scrie europarlamentarul PDL.

Ea a atacat si largirea atributiilor Camerei de Comert, sau legea lobby-ului, care ar afecta activitatea ONG-urilor independente.

"O alta initiativa USL largeste atributiile Camerei de Comert si Industrii a Romaniei, conduse de liberalul Mihail Vlasov. Dorinta PNL si PSD de a pune mana pe baza de date, taxele si informatiile despre toate firmele private este veche, tinta finala fiind trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert, care sunt entitati private.

Initiativa USL baga mana in buzunarele oamenilor de afaceri, care ar urma sa ceara atestate de inregistrare si de actualizare anuala a comerciantilor intr-o baza de date a Camerei, sub sanctiunea blocarii conturilor si suspendarii activitatii firmelor. Practic, Camerele de Comert vor dispune de o evidenta paralela a firmelor. Ma intreb: cum se gandesc oamenii de afaceri USL sa intrebuinteze informatiile financiare despre celelalte firme, aflate in competitie?

ONG-urile risca sa fie considerate ilegale daca Parlamentul adopta proiectul de reglementare a activitatii de lobby, tinut de 3 ani ascuns in dulap, in forma propusa de PSD. Vrea USL sa scape de ONG-urile care nu ii canta in struna? De ce nu tine cont USL de ingrijorarile ONG-urilor legate de faptul ca acest proiect ar legifera traficul de influenta? In 3 ani de zile, USL nu si-a facut timp sa asculte societatea civila, iar acum se grabeste sa adopte acest proiect controversat fara nicio explicatie publica. Ce interese sunt in spatele acestui demers?", a mai comentat Macovei.

L.L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Macovei vot amnistie USL, #Macovei USL pericol democratie , #stiri Monica Macovei