Macovei, despre procesul pierdut cu Sova: N-am vrut sa folosesc imunitatea

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 12:11
4040 citiri
Macovei, despre procesul pierdut cu Sova: N-am vrut sa folosesc imunitatea

Europarlamentarul PDL Monica Macovei spune ca a pierdut procesul de calomnie intentat de ministrul Dan Sova, pe care l-a acuzat ca avea contracte incorecte cu complexele energetice din Oltenia, intrucat nu a vrut sa se ascunda in spatele imunitatii pentru declaratii politice pe care i-o confera calitatea sa de membru al Parlamentului European.

"Cea mai simpla aparare in procesul cu Sova ar fi fost sa invoc imunitatea parlamentara conferita de statutul de europarlamentar. Imunitatea pentru declaratii politice este absoluta in toate tarile si in Parlamentul European, fiind de fapt un motiv de impunitate. Una este imunitatea pentru fapte penale, folosita de majoritatea parlamentarilor romani pentru a se proteja de raspunderea penala, si alta este imunitatea pentru declaratii politice, care, in realitate, este o impunitate, adica o inlaturare a oricarei forme de raspundere juridica.

Cu toate acestea, nu am invocat "imunitatea/impunitatea" pentru declaratiile facute in septembrie 2009, cand aveam deja statutul de europarlamentar", a scris Monica Macovei pe blogul personal.

Ea spune ca parlamentarii romani au folosit in interese politice imunitatea parlamentara, ascunzandu-se in spatele ei pentru a scapa de lege.

"Parlamentarii romani au denaturat total rolul imunitatii parlamentare, pe care o invoca nu pentru a se apara in urma declaratiilor politice pe care le-au facut, ci pentru a nu fi judecati pentru coruptie ori alte fapte penale. Chiar daca in cazul meu este vorba despre declaratii politice si despre un proces civil, am decis sa nu invoc imunitatea in procesul cu Sova, pentru ca am dorit un proces pe fond, in care am prezentat acte pentru toate opiniile pe care le-am exprimat, si nu am dorit un proces pe proceduri, cum incearca majoritatea parlamentarilor romani.

Informatiile si documentele despre contractele banoase pe care avocatul Dan Sova le-a avut cu statul, inclusiv cele de la complexurile energetice din Gorj, a caror valoare a crescut considerabil dupa ce deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit "senior partner" la firma de avocatura a lui Sova, au fost facute publice anterior declaratiilor mele din 7 septembrie 2009, inclusiv cu detalii din contracte", a mai scris Macovei.

Fostul ministru al Justitiei a pierdut definitiv si irevocabil procesul pe care i l-a intentat ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, caruia trebuie sa ii plateasca daune de 10.000 de lei.

Macovei a anuntat ca va merge mai departe si va contesta decizia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Ea mai are un proces cu Sova, pe care l-a castigat in prima faza, dupa ce ministrul declarase ca tatal ei a fost general de Securitate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Macovei proces Sova imunitate, #Macovei imunitate pierdut proces , #stiri Monica Macovei