Macovei, despre interceptari: Sunt inca magistrati, politisti, mafioti, interlopi care lucreaza mana in mana

Duminica, 13 Martie 2016, ora 17:33
3107 citiri
Macovei, despre interceptari: Sunt inca magistrati, politisti, mafioti, interlopi care lucreaza mana in mana
Foto: Facebook/Monica Luisa Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei se pronunta in favoarea unui sistem de interceptari - suportul tehnic de interceptare, de inregistrare ambientala - intr-un singur loc, la Ministerul Public, pentru toata tara.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR: Varianta finala a OUG privind interceptarile

"Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la parchete si a-l face procurorii. Dar nu se face dand peste cap dosarele in curs. In plus, mutam la procurori, dar trebuie sa avem grija ca informatiile sa nu iasa de acolo. Nu putem sa dam la fiecare unitate de parchet, pentru ca informatiile se vor scurge.

Sunt inca in tara grupuri in care lucreaza, din pacate, mana in mana, magistrati cu politisti si cu mafioti, interlopi. Si atunci trebuie sa ai grija. De asta, poate e bine sa fie la Ministerul Public pentru toata tara, intr-un singur loc", a scris Macovei, duminica, pe pagina sa de Facebook, reluand declaratiile facute sambata seara la B1 Tv.

In opinia ei, singura problema este ca acest lucru nu se poate face "peste noapte" si cu niste dispozitii care retroactiveaza si care ridica semne de intrebare cu privire la soarta dosarelor in curs.

"De aceea spun ca interpretarea diferita a unei decizii a Curtii Constitutionale, care nu este clara cu retroactivarea, creeaza un haos in justitie. Sau creeaza interpretari diferite si solutiile vor fi diferite. Fiecare judecator va decide. Omul are dreptul la o justitie previzibila. La o justitie, nu la loterie", arata Monica Macovei.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art. 1 alin. (3), conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate", se preciza intr-un comunicat al CCR.

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Alineatul din Codul de procedura penala supus controlului de constitutionalitate prevede ca "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Macovei interceptari ministerul public, #Monica Macovei interceptari, #Macovei interceptari CCR , #europarlamentar