Macovei: Daniel Morar merita sa fie procuror general

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:52
3067 citiri
Macovei: Daniel Morar merita sa fie procuror general
Foto: ghimpele.ro

Monica Macovei ramane un sustinator al desemnarii procurorului general de catre ministrul Justitiei si apreciaza ca Daniel Morar, actualul procuror sef al DNA, merita sa ocupe acest post datorita rezultatelor obtinute pana acum.

Noul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat declansarea procedurilor pentru numirea unui nou procuror general, dupa expirarea mandatului Laurei Codruta Kovesi, derularea acestora fiind cu atentie urmarita de catre Bruxelles, in vederea raportului pe justitie din decembrie.

Cum mandatul lui Daniel Morar in fruntea DNA a expirat de mai multe luni, el avand o delegare pana in februarie 2013, nu este exclus ca acesta sa ajunga in fruntea Parchetului General.

"Cand cineva se dovedeste foarte bun in ceea ce face, acesta este bine sa fie promovat - vedem acest lucru despre Morar, dupa numarul mare de dosare de coruptie care acopera uniform toate partidele, numarul mare de condamnari si laudele Comisiei Europene. E absolut normal sa ajunga procuror general, pentru ca daca e bun trebuie sa-l folosesti, sa-i dai si mai mult sa faca", a comentat situatia fostul ministru de Justitie Monica Macovei, in prezent europarlamentar, intr-un intervu acordat pentru Romania Libera.

Aceasta ramane la parerea ca actuala varianta de desemnare a procurorului general este cea mai corecta.

"Eu imi mentin punctul de vedere: ministrul Justitiei propune, CSM face interviuri, da un aviz, apoi presedintele decide, potrivit legii pe care am initiat-o in 2005. Sunt consecventa si o sustin in continuare, pentru ca este foarte importanta raspunderea individuala. Lumea trebuie sa stie ca eu, Monica Macovei, l-am propus pe Daniel Morar si ca dna Pivniceru il propune pe succesorul acestuia. Ministrul trebuie sa-si asume raspunderea pentru numirea procurorilor-sefi si pentru ceea ce vor face acesti oameni", a argumentat Monica Macovei.

Monica Macovei subliniaza faptul ca aceeasi procedura este aplicata si in alte tari din Uniunea Europeana, iar ministrul de Justitie, oricare ar fi el, trebuie sa isi asume raspunderea pentru numirile pe care le face.

"Fiecare partid ar trebui sa numeasca in functia de ministru al Justitiei oameni care chiar sa doreasca procurori care sa-si faca treaba impartial. In multe tari numirile magistratilor le face ministrul Justitiei. De exemplu in Germania, ministrul Justitiei este un om politic si numeste si judecatori si procurori, dar nu se intampla ca aceste numiri sa fie viciate, iar acei oameni sa nu-si faca treaba. As vrea sa ne indreptam spre aceste reguli democratice, iar una dintre cele mai importante este raspunderea", a mai prcizat Monica Macovei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Macovei Morar procuror general, #Macovei numire procuror general , #europarlamentar