Macovei critica schimbarea procedurii de numire a procurorilor: Cazanciuc tace nejustificat

Marti, 28 Iulie 2015, ora 15:10
3213 citiri
Macovei critica schimbarea procedurii de numire a procurorilor: Cazanciuc tace nejustificat
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa spuna "daca a propus sau sustine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere".

"Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii, incalca Mecanismul de Cooperare si Verificare si este o actiune impotriva intereselor Romaniei, inclusiv acela de a intra in spatiul Schengen", scrie Monica Macovei pe blog.

Schimbari in Justitie: Noi reguli pentru promovarea procurorilor si judecatorilor, pe masa CSM

Aceasta il acuza pe Cazanciuc ca "tace nejustificat", facand referire la o intalnire de la CSM, de vineri, la care au mai luat parte presedintele CSM Marius Tudose si cel al comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca. Acesta din urma este si urmarit penal.

"Informatiile din presa, potrivit carora la aceasta intalnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere, sunt ingrijoratoare.

Ii solicit ministrului Cazanciuc sa spuna daca a propus sau daca sustine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere de la DNA, DIICOT si Parchetul General. Ii solicit, totodata, sa reciteasca conditionalitatea nr.3 din domeniul anticoruptie din MCV in forma ei completa.

(...) Din acest punct de vedere, orice incercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere este o actiune impotriva intereselor Romaniei, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene si indepartarea tot mai mult a Romaniei de spatiul Schengen si de imaginea unei tari cu onoare, care isi respecta angajamentele", sustine fostul ministru al Justitiei.

Violul de la Vaslui - Ponta despre Cazanciuc: Puteri nu are, daca intreaba un procuror il aresteaza si pe el

Monica Macovei mai precizeaza ca astfel de schimbare ar reprezenta "eliminarea responsabilitatii individuale pentru numirile si revocarile procurorilor sefi DNA, DIICOT si la Parchetul General, cu scopul de a opri anchetele si judecatile din dosarele de coruptie, spalare de bani si crima organizata".

CSM a discutat, saptamana trecuta, noi reguli privind promovarea si numirea magistratilor, conditiile minime de vechime fiind modificate, in crestere, pentru numirea in functii de conducere.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Macovei solicitare Cazanciuc, #Macovei numire procurori, #modificare numire functii procurori , #europarlamentar