Macovei cere demisia lui Schulz din PE: A blocat 5 luni cererea DNA in dosarul Silaghi

Luni, 23 Iunie 2014, ora 11:48
2950 citiri
Macovei cere demisia lui Schulz din PE: A blocat 5 luni cererea DNA in dosarul Silaghi
Foto:voanews.com

Europarlamentarul PDL Monica Macovei cere demisia social-democratului Martin Schulz din Parlamentul European, acuzandu-l ca, in calitate de presedinte a forului legislativ a blocat timp de mai multe luni ridicarea imunitatii europarlamentarului roman Ovidiu Silaghi, solicitata de DNA.

DNA a cerut anul trecut Parlamentului Romaniei ridicarea imunitatii deputatului PNL Ovidiu Silaghi, acuzat de fapte de coruptie, dar acesta a demisionat si pe 4 septembrie a preluat un mandat de europarlamentar, obtinand astfel o noua imunitate, pe care doar Parlamentul European o putea ridica.

"Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA sa ii fie ridicata imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmarit penal pentru acuzatia de trafic de influenta. Pana la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul presedinte al Parlamentului European, nu a anuntat in Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunitatii de deputat a lui Ovidiu Silaghi si trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) si, de fapt, nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE.

Martin Schulz era obligat sa transmita Comisiei JURI 'orice cerere adresata Presedintelui de catre o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat', potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedura al PE", explica pe blog Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei precizeaza ca, "deoarece Martin Schulz nu si-a respectat obligatiile", Comisia JURI nu a putut elabora un raport, iar solicitarea DNA nu a ajuns sa fie votata in Plenul PE.

Contradictii intre Schulz si Comisia JURI

Cu toate ca ofiterul de presa al lui Martin Schulz a transmis presei din Romania ca Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) "un punct de vedere" si ca nu ar fi primit vreun raspuns, secretariatul Comisiei JURI spune altceva.

De ce nu a avizat Parlamentul European anchetarea lui Silaghi - a avut "mult de munca"

"'Acest caz nu a fost niciodata anuntat in sesiunea plenara' (de presedintele PE, Martin Schulz, n.red) si, prin urmare, 'nu a fost trimis Comisiei JURI' pana la ultima sedinta a JURI din aceasta legislatura. Tot Comisia JURI precizeaza ca 'nu ar fi putut lua nicio masura cu privire la cererea de ridicare a imunitatii, intrucat acest caz nu a fost anuntat in Plen, in conformitate cu Regulamentul'", mai scrie Monica Macovei pe blog, care il acuza pe Martin Schulz ca "nu si-a respectat obligatiile de presedintele al Parlamentului European".

Monica Macovei il acuza pe Martin Schulz ca a blocat anchetarea lui Ovidiu Silaghi

"I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisa in luna mai 2014 in care i-am cerut sa spuna opiniei publice ce a facut cu solicitarea DNA in cazul Silaghi. Nu a raspuns, pentru ca in realitate a tinut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin incalcarea atributiilor de presedinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul roman Ovidiu Silaghi si a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat in Parlamentul European, asa cum procedeaza Ponta si PSD in Parlamentul Romaniei: ii protejeaza pe politicienii corupti de justitie", acuza Monica Macovei.

Pentru aceste motive, europarlamentarul PDL cere demisia lui Martin Schulz din functia de presedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor si din Parlamentul European, iar grupului Socialistilor si Democratilor sa il excluda.

"In joc este si increderea cetatenilor europeni in Parlamentul European. Este important sa fim rigurosi, integri si sa nu facem exceptii de la reguli, pentru ca altfel nu consolidam increderea cetatenilor europeni in institutiile europene. Martin Schulz a actionat exact invers si a subminat aceasta incredere", mai sustine Monica Macovei.

In plus, aceasta reaminteste ca Ovidiu Silaghi se bucura acum de o noua imunitate, dupa ce Silaghi a trecut la PSD si a obtinut un mandat de deputat in Parlamentul Romaniei.

"Las opinia publica sa decida daca traseismul lui Silaghi de la liberali la socialisti a avut vreo legatura cu 'tinerea la sertar' de catre socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunitatii pentru fapte de coruptie si blocarea anchetei in Romania, pentru acuzatii de coruptie, a lui Ovidiu Silaghi", incheie Monica Macovei.

Nu este singurul scandal in care este implicat fostul presedinte al PE, Martin Schulz, candidat al socialistilor la sefia viitoarei Comisii Europene. Schulz este acuzat ca a blocat votarea unor prevederi critice dintr-un raport referitor la activitatea sa si ca a politizat angajarile in PE.

Scandal in PE: Martin Schulz, acuzat ca a comis abuzuri, iar Catalin Ivan, ca s-a facut "pres" in fata lui

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Macovei Schulz blocat dosar Silaghi, #Schulz demisie Macovei Silaghi , #PDL