Macovei, acuzata ca a incalcat legea la prezidentiale: Contesta in instanta amenda

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 22:00
3144 citiri
Macovei, acuzata ca a incalcat legea la prezidentiale: Contesta in instanta amenda

Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidentiale din 2014, a anuntat ca va contesta in instanta amenda primita de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pentru modul in care si-a finantat campania electorala.

"Autoritatea Electorala Permanenta ne-a amendat. In campania prezidentiala, noi am mutat finantarea electorala de la baroni la cetateni. Principala problema pentru care suntem amendati este ca nu am fi putut 'demonstra' identitatea donatorilor pentru platile primite prin Paypal", scrie pe Facebook Monica Macovei.

Europarlamentarul precizeaza ca "Paypal este un instrument de plata online folosit in toata lumea, care garanteaza securitatea si legalitatea tranzactiilor" si explica modalitatea prin care s-a facut verificarea identitatii donatorilor.

"I-am rugat sa ne trimita copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel putin, sa ne trimita CNP-ul lor. Datele au fost prezentate in timpul controlului, fiind insotite de fise de donatie asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricand AEP poate verifica identitatea oamenilor si intreba daca ei au fost donatori", mai scrie Monica Macovei, exprimandu-si nemultumirea ca AEP i-a dat amenda pentru ca nu a putut dovedi ca donatorii sunt cetateni romani.

Cine a incalcat legea finantarii partidelor la prezidentiale: De la Ponta si Iohannis, la Udrea si Macovei

"AEP considera ca legea ne-ar obliga sa chemam la Bucuresti cateva mii de donatori prin paypal (foarte multi cu domiciliul in afara tarii) si sa le cerem, cu cartea de identitate in mana, sa semneze fisa de donatie (...) AEP sustine ca 'se impune interzicerea acestei surse de finantare din lipsa transparentei provenientei sumelor incasate (...) '", mai scrie Monica Macovei.

Europarlamentarul subliniaza faptul ca echipa sa de campanie a schimbat modul de finantare electorala.

"Am cerut cetatenilor sa isi sustina financiar candidatii in care cred si sa nu ii lase prada intereselor oculte ale marilor finantatori, care apoi vor ceva in schimb si asa devin 'clientela politica'.

Acesta este si primul pas spre reforma atat de necesara a sistemului actual de finantare a campaniilor si partidelor politice care se practica in toate tarile cu democratii solide.

Actuala lege este gandita pentru donatori putini si mari. Am cerut in campania electorala sustinatorilor nostri sa ne doneze cate 50 de lei, ca sa putem finanta campania. Reactia a fost fabuloasa: am primit mii de donatii mici", mai scrie Monica Macovei, la finalul postarii anuntand ca va contesta in instanta Raportul AEP.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Macovei contesta amenda finantare campanie, #Macovei amenda Autoritatea Electorala , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014