Incepe curatenia in PDL? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 11:00
7228 citiri
Incepe curatenia in PDL? (Opinii)

Cu o tenacitate si o inflexibilitate principiala rarisima in politica romaneasca, Monica Macovei si-a facut treaba. Mai de voie, mai de nevoie, sub presiunea rebranduirii, conducerea PDL a inghitit cu noduri mari Codul Etic intocmit de Monica Macovei.

Acesta cuprinde, in mare, exact criteriile de integritate care in urma cu cateva luni nu primeau decat trei voturi din partea Consiliului National de Coordonare al partidului si pentru care Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu au fost linsati politic intr-o sedinta de infierare.

Ei bine, iata ca democrat liberalii par a accepta acum reguli fara precedent in politica romaneasca. Codul Etic prevede, printre altele, sanctionarea cumpararii de voturi in campania electorala, excluderea automata din partid a celor condamnati pentru coruptie, frauda si alte asemenea, a informatorilor si agentilor Securitatii. Mai mult, suspendarea din partid nu opereaza doar dupa condamnarea definitiva, ci si in caz de arestare si/sau trimitere in judecata sau atunci cand exista "indicii temeinice" de coruptie, frauda, conflicte de interese pe contracte cu institutiile publice.

Prea frumos sa fie adevarat, nu-i asa? Aplicarea acestor prevederi ar decima practic baronetul democrat liberal de diferite calibre, asa cum se tem vocal si adversarii acestui Cod. Ce ne facem, de exemplu, cu dl. Falca, trimis in judecata in mai multe dosare de catre DNA, sau cu dl. Botis de-abia instalat in fruntea comisiei de munca a PDL, sau cu Florin Popescu, marele baron de Dambovita, sau cu Bogdan Cantaragiu sau cu Mircia Gutau, pe care domna Udrea il asteapta emotionata in pragul partidului? Ce ne facem cu multimea de primari PDL care fac naveta la DNA si/sau sunt acum in plina campanie de umplere a pusculitei partidului pentru alegerile de anul viitor? Ce tragere de inima sa mai aiba ei cat timp eforturile lor electorale ar urma sa fie "recompensate" cu excluderea din partid.

Stia el Mircea Andrei, compion al luptei impotriva anitcoruptiei din PDL, de ce s-a facut luntre punte sa impiedice adoptarea codului de etica propus de "procuroarea comunista" pe care o detesta din toata inima. Din fericire, a pierdut aceasta runda. Nu e insa cea finala, caci de la foaia de hartie plina de principii corecte, pana la punerea in practica a acestor principii e o cale extrem de lunga. Are oare PDL un apetit real pentru reforma politica radicala pe care o presupune aplicarea acestui cod etic? Aceasta e de fapt marea intrebare. Daca ma uit la toate actiunile partidului, de la voturile din Parlament in cazurile Ridzi si Pasat, la caracatitele nationale descoperite in diferite institutii, precum Ministerul Muncii, nu prea am motive de optimism.

Deja a aparut o portita ce ar putea ajunge la dimensiunea Arcului de Triumf. Nu e clar daca noile prevederi se vor aplica si celor aflati deja in situatiile sanctionate, precum dl. Falca spre exemplu, sau numai celor care vor cadea in pacat de acum incolo. Dar nici pentru ei dracul nu e chiar atat de negru. Teoretic sanctiunile sunt decise de comisia de etica, iar daca ea nu se misca suficient de repede poate interveni BPN. Ce inseamna suficient de repede? Daca e sa ne luam dupa domnii Falca, Oltean sau Popescu, ma tem ca nu vor fi acceptabile nu sunt decat trei viteze: incet, incetisor si deloc.

Cum la noi hotararile definitive de condamnare dureaza ani si ani, ar trebui sa functioneze mai mult prevederea cu indiciile temeinice de coruptie. Atat doar ca, ceva imi spune, temeinicia in viziunea Monicai Macovei are o cu totul alta acceptiune decat in viziunea lui Mircea Andrei.

Adoptarea Codului Etic este o premisa foarte importanta pentru reforma in politica si, din acest punct de vedere, indiferent cat de chinuit a facut-o, PDL a capatat un avantaj moral substantial fata de celelalte partide. Va imaginati ca un astfel de cod ar primi macar un vot in conducrea PSD? Nici de frica. Asadar, reusita, macar de palmares, a Monicai Macovei trebuie salutata si sustinuta.

Dar despre o autentica reforma politica, despre o reala curatenie in PDL vom putea vorbi numai daca acest cod va fi aplicat constant si fara concesii. Acesta va fi marele test de vointa politica si promovarea lui de catre PDL ar obliga si celelalte partide sa faca ceva. Dar tocmai pentru ca numele vizate sunt atat de grele, tocmai pentru ca PDL nu a aratat ca ar sti sa faca altfel campanie decat prin metodele incriminate de cod, tocmai pentru ca mentalitatea covarsitor majoritara in PDL este contrara prevederilor acestui cod, tocmai pentru ca partidul este condus de facto de baroni, ma indoiesc ca el va reusi sa treaca dincolo de foaia de hartie si ca se va dovedi pana la urma altceva decat o miscare de imagine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cod etic PDL, #Monica Macovei etica PDL, #criterii integritate PDL , #PDL