De ce nu se poate reforma PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 14:02
3877 citiri
De ce nu se poate reforma PDL (Opinii)
Foto: Ziare.com

Am salutat saptamana trecuta adoptarea codului etic al PDL, dar mai degraba ca pe o victorie de palmares a Monicai Macovei, caci in privinta sanselor reale de aplicare a intransigentelor prevederi nu sunt deloc, dar deloc optimista.

Pentru ca litera scrisa sa devina fapt implinit e nevoie de vointa si de mentalitate concordante cu acea litera scrisa. Ei bine, nimic din actiunea PDL nu sugereaza ca ar avea cel mai mic apetit pentru principii si pentru o reforma a mentalitatilor.

Ca dovada, doua recente decizii guvernamentale, luate cu mare discretie, si care arata ca PDL nu face decat sa aplice cu sfintenie regulile introduse de PSD. Ba chiar sa le desavarseasca. Cabinetul Boc a decis sa sara in ajutorul administratiilor locale care intampina dificultati financiare, cu bani din rezerva aflata la dispozitia sa. Au beneficiat de generozitatea guvernamentala 1.035 de primarii, dintre care mai bine de jumatate sunt conduse de PDL si au primit, desigur, mai bine de jumatate din cele 36,5 milioane puse in joc puse in joc.

Pe lista au mai fost 170 primarii PSD, cu 11,5 milioane lei, 135 primarii PNL cu 7,6 milioane lei si 100 de primarii UDMR cu 5,5 milioane lei. N-au fost uitati, desigur, nici cei 28 de primari racolati de UNPR anul acesta. Mai observam ca fondurile alocate sunt direct proportionale cu importanta electorala a judetului. De exemplu, cei mai multi bani, 1,1 milioane de lei, s-au dus in Neamt.

Nimeni nu zice ca practica aceasta a fost inventata de PDL, dar democrat liberalii nu numai ca nu s-au dezis de ea, dar apasa pedala la podea si inca nici macar nu suntem in an electoral. Ceea ce spune totul despre reformismul si moralitatea acestui partid, cu nimic mai breaz decat cele aflate acum in opozitie.

Dar sa mergem mai departe. Mai tineti minte cum vitupera Elena Udrea impotriva aditionarii contractelor pe bani publici, manevra prin care valoarea unor lucrari ajunge sa se dubleze fata de pretul la care a fost castigata licitatia? La presiunea europeana si cu mari eferoturi, inclusiv reluarea votului asupra legii pareteneriatului public-privat, aditionarea a fost limitata la 10% din valoarea contractului. Pentru suplimentari mai mari era nevoie de licitatie.

Iata insa ca pe 17 octombrie anul acesta, guvernul Boc emis o ordonanta de urgenta foarte discreta care ridica limita aditionarii la 50% din valoarea initiala a contractului, fara obligatia de a organiza o noua licitatie. Adica ne-am intors de unde am plecat. De fapt, in perspectiva anului electoral guvernul nu face decat sa deschida larg pusculita partidului pentru clientela.

"Prin derogare si ca o chestiune de exceptie, partenerii publici pot atribui un contract de parteneriat public-privat, printr-o procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pentru lucrarile sau serviciile suplimentare care nu sunt prevazute in proiectul estimat initial si nici in contractul initial de parteneriat public-privat si care au devenit necesare, ca urmare a unei situatii neprevazute, pentru executia lucrarii sau serviciilor descrise de acestea, cu conditia atribuirii contractului investitorului privat care a contractat respectiva lucrare sau serviciu", se arata in ordonanta Guvernului.

Si sa vezi cate situatii neasteptate vor aparea in fiecare astfel de contract. Mai precis, mare va fi minunea daca va exista vreun contract fara situatii neprevazute, care sa impuna aditionari de 50%, prin derogare si ca situatie de exceptie, desigur. Exceptiile vor deveni regula. Si regula exista deja: clientela isi umple teschereaua ca bani publici din care o parte revine in buzunarele celor care semneaza contractele, iar alta intra in pusculita de partid.

Cat timp guvernarea decurge astfel, niciun cod etic, fie el sculptat in piatra si poleit cu aur, nu are nicio sansa. Cine sa-l aplice cat timp seful partidului este seful guvernului care emite astfel de porcarii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#reforma PDL, #Monica Macovei reforma PDL, #cod etic PDL , #PDL