Curtea Suprema si-a motivat decizia in cazul locuintei parintilor Monicai Macovei

Joi, 11 Octombrie 2007, ora 20:49 1015 citiri

Casa in care locuiau parintii Monica Macovei a fost restituita proprietarei de drept, Ana Maria Petrini, dupa ce instanta a constatat ca unul din magistratii care a dat castig de cauza familiei fostului ministru a avut un interes in cauza, se arata in motivarea deciziei.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis restituirea imobilului catre Ana Maria Petrini dupa ce aceasta a formulat o cerere de revizuire a unei decizii a aceleiasi instante, motivand ca magistratul care a solutionat fondul dosarului a avut un interes in cauza. Judecatorii arata in motivarea deciziei ca una dintre judecatoarele care a solutionat revendicarea, a avut un interes in cauza intrucat in acel imobil locuia si mama medicului care l-a operat pe sotul magistratului in cauza.

"Fara doar si poate cei doi magistrati au actionat cu rea credinta atunci cand, in scopul realizarii interesului unuia dintre ei, au incalcat normele referitoare la dreptul la un proces echitabil al revizuentei", au motivat judecatorii.

Magistratii ICCJ au mai aratat ca motivele de revizuire prevazute prin lege au fost intrunite pe deplin deoarece "un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea credinta in legatura cu pricina in discutie". Judecatorii au explicat in motivare ca decizia din 2005 nu este una corecta intrucat imobilul a fost preluat in mod abuziv de catre stat desi el apartinea de drept lui Petre Petrini si rudei acestuia, Ana Maria Petrini.

Motivarea descrie filmul evenimentelor si modul cum au actionat judecatorii pentru ca dosarul revendicarii sa poata ajunge la un alt complet decat cel stabilit.

"Dosarul cauzei, desi initial fusese repartizat completului de judecata numarul 1de la termenul din 23 septembrie 2005, a fost solutionat la aceeasi data de completul numarul 2. Ancheta declansata de CSM cu privire la mutarea dosarului de la un complet la altul s-a finalizat prin sanctionarea presedintelui sectiei (Danut Cornoiu n.r.). S-a stabilit ca cei doi judecatori au schimbat completul ce urma sa solutioneze dosarul deoarece presedintele completului de judecata avea un interes in cauza: fiul recurentei Popa Rodica Ileana era medicul ce il tratase pe sotul sau.", se arata in motivare.

Documentul face referire la o decizie a CSM din 30 septembrie 2005 care a retinut conduita culpabila a judecatorului. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in 24 aprilie revizuirea promovata de fostul proprietar, Ana Maria Petrini, si a respins recursurile castigate acum doi ani de parintii Monicai Macovei, Vasile Gherghescu si Rodica-Ileana-Anca Popa, si de vecinii lor. Prin aceasta decizie au ramas valabile hotararile judecatoresti din fond si din apel, care ii dadeau dreptate fostei proprietare, Ana Maria Petrini.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News