"Coruptii nu se opresc, parlamentarii fac ce ii duce capul". Ce risca Romania daca nu se confisca averile obtinute ilegal - Interviu cu Monica Macovei

Sambata, 29 Octombrie 2016, ora 15:54
21805 citiri
"Coruptii nu se opresc, parlamentarii fac ce ii duce capul". Ce risca Romania daca nu se confisca averile obtinute ilegal - Interviu cu Monica Macovei
Foto: Ziare.com

MCV si aderarea la spatiul Schengen sunt in continuare subiecte sensibile pentru Romania si ambele au legatura cu bunul mers al Justitiei si luptei anticoruptie in tara noastra, atrage atentia fostul ministru Monica Macovei.

Europarlamentarul roman, care a facut precizari cu privire la un Raport european ce ar putea inlocui MCV, nu mai devreme de un an insa, ne-a vorbit despre influenta luptei anticoruptie asupra viitorului MCV, din luna ianuarie.

Intr-un interviu acordat corespondentului Ziare.com la Strasbourg, Macovei a tras un semnal de alarma privind ingreunarea sau impiedicarea activitatii DNA, dand ca exemplu cererile procurorilor care se opresc in Parlament.

In plus, fostul ministru de Justitie a subliniat ca stirile despre orice actiune ce ar putea impiedica anchetele anticoruptie din Romania se propaga imediat in presa externa, iar acest lucru are efecte asupra aderarii tarii noastre la spatiul Schengen.

Monica Macovei ne-a mai vorbit despre confiscarea averilor dobandite ilicit si despre accesul Romaniei la bazele de date ale UE.

E devreme acum sa ne gandim cum ar putea fi urmatorul MCV, din luna ianuarie, bazat pe evolutiile din ultimele luni, ce ar putea sa aduca?

De regula, rapoartele MCV sunt constante, in sensul ca reflecta realitatea. Ele au doua parti - se uita la institutii si se uita la clasa politica, la vointa politica de a lupta cu coruptia. De fiecare data, institutiile au primit bile albe si de fiecare data clasa politica a primit bile negre.

Foarte simplu si foarte clar se masoara vointa politica de a lupta cu coruptia - cate cereri de ridicare a imunitatii ati avut in ultimele 6 luni in Parlament? Cate ati respins, cate ati admis? Presedintele tarii a admis sau a respins cererile de ridicare a imunitatii? Ati incercat sa modificati legea DNA sau legea DIICOT sau Codul Penal in favoarea voastra?

Aduceti-va aminte de 'martea neagra'. Cate proiecte sunt acum in Parlament de modificare a Codului Penal? Sunt in favoara penalilor sau in favoarea societatii?

S-a modificat conflictul de interese. De ce? Cine a initiat aceasta modificare? Nu cumva intre initiatori este si un numar mare de deputati sau senatori care au fost si condamnati sau sunt anchetati pentru conflict de interese? Si raspunsul este 'ba da', pentru ca stim ca este asa.

Pe aceste criterii, nu vad cum ar fi altfel decat din nou o bila neagra pentru lipsa de vointa politica, si noi in Romania o stim si o vedem asta. Si vedem si lupta pe care o duc Tariceanu, ALDE, PSD.

Ei vor sa scape. Chiar imi imaginam ca, peste cativa ani de zile, din 2005, 2006, de cand a inceput lupta anticoruptie, o sa zica 'Domne, ne oprim, gata, asta este, ne prinde'. Si vad ca nu se opresc, dimpotriva, cauta mijloace sofisticate ca sa nu fie prinsi, prin modificarea legii, sau cauta sa se scoata de sub influenta legii.

La un moment dat, au fost o propunere si un vot in Camera Deputatilor, in 'martea neagra', cand parlamentarii se scoteau de sub un sfert din Codul Penal. Adica, pentru ei, falsul nu mai era fals, abuzul in serviciu nu mai era abuz in serviciu samd. Pentru ei, coruptia nu mai era coruptie. Adica ei puteau comite acte de coruptie, dar nu se incadrau la acea infractiune. Nu puteau fi anchetati si condamnati. Deci sunt tot felul de incercari, nu se opresc din frauda, furt din bani publici, spalare de bani, coruptie, ci incearca sa schimbe legislatia, ca sa scape.

Acum doua saptamani, Calin Popescu Tariceanu a facut un apel catre parlamentari prin care le cerea sa nu ne mai pronunte asupra cererilor venite de la DNA.

O sa vedeti si asta in raportul din ianuarie, nu are cum sa scape. Adica toate astea sunt publice. Haideti sa vorbim pana la urma cine tradeaza tara. Astfel de oameni tradeaza tara. Pentru ca n-ai voie sa interferezi cu Justitia si sa spui 'Ignorati cererile de justitie, cat timp e campanie electorala'. De ce?

Vad ca parlamentarii din Romania - sau foarte multi dintre ei - fac orice ii duce capul sau orice in beneficiul lor. Nu e normal, evident ca nu e normal. Cand procurorul si-a terminat un dosar sau e in faza in care are nevoie de un aviz de la Parlament, pentru ridicarea imunitatii, fie pentru a declansa cercetarile daca e un fost ministru si actual parlamentar, fie pentru arestare, fie pentru perchezitie sau ce are nevoie, trebuie in orice moment sa se poata duce la Parlament si sa ceara.

Cum adica sa-l opresti sa ceara doua luni de zile? Nu exista asa ceva.

Ati vazut stirile despre listele cu candidati la alegerile parlamentare care au probleme penale. Poate fi si acest lucru reflectat mai departe in raportul MCV?

Sigur ca da, si as vrea sa fie clar pentru toata lumea - ca toate aceste lucruri sunt transmise automat pe fluxurile de stiri in toate statele, nu mai e nevoie sa le spuna nimeni. Traim intr-o zona total deschisa, mai ales datorita Internetului. Orice declaratie face Tariceanu sau oricine altcineva se duce pe fluxurile de stiri automat si trebuie sa stie ca ne fac rau. Dar lor nu le pasa, asta este problema, lor le pasa sa nu fie anchetati si sa isi pastreze averile.

Este si acest subiect al confiscarii averilor...

Pe 4 octombrie 2016, s-au implinit cei doi ani si jumatate de cand directiva confiscarii trebuia sa fie transpusa in toate statele membre, inclusiv in Romania. Au fost doi ani si jumatate. Romania putea sa o transpuna in prima zi, in Codul Penal si de Procedura Penala, in primul an, in ultimul an, in ultima zi.

N-a fost transpusa pana acum, dar saptamana trecuta a fost o conferinta in Romania organizata de Comisia Europeana, am fost si eu invitata, pentru ca am fost raportor al Parlamentului la aceasta directiva, am scris-o, a fost si premierul Ciolos, si s-a discutat concret despre aplicarea acestei directive. Au fost si cei de la Europol, din alte institutii europene care se ocupa cu asta.

Ciolos: Peste jumatate de miliard de euro trebuie recuperat din prejudicii si readus la buget (Video)

Pe site-ul Ministerului Justitiei exista propunere de transpunere a directivei confiscarii extinse si punerii sub sechestru a bunurilor obtinute din infractiuni. Sper sa fie adoptata de acest guvern. Deja am depasit termenul, sper sa fie adoptata pentru ca fara confiscare nu facem nimic. Procesul penal nu se termina, degeaba l-ai trimis pe X la inchisoare. Procesul penal nu se termina cu sanctiunea inchisorii. Daca nu te duci mai departe si nu iei banii de afara, care circula, si la randul lor creeaza alti bani murdari, procesul judiciar nu este incheiat.

De asta ma refer la confiscarea extinsa, care prevede confiscarea nu numai a sumei cu care te-a prins, fie ca ai facut trafic de droguri, fie ca ai luat mita. Si in acel moment judecatorul te intreaba, se uita la veniturile tale si la ce ai in realitate. Si daca este o diferenta semnificativa, te intreaba 'dar cum ai facut tu averea asta?'. Si, daca nu o poti justifica prin venituri legale, atunci se confisca tot. Asta este confiscarea extinsa.

Exista si cazuri, greutati in a confisca, pentru ca acei oameni nu au pe numele lor bunuri.

Tocmai de asta am prevazut in directiva confiscarii confiscarea de la terti, in conditii mult mai usoare decat se poate acum, potrivit Codului Penal din Romania. Daca bunul este sub controlul tau, chiar daca este pe numele altuia, daca este o donatie facuta - mamei, copilului, nevestei, surorii, soacrei -, se confisca. Daca l-ai vandut sub pretul pietei se confisca - ce interes ai sa vinzi sub pretul pietei? Un om normal nu vinde sub pretul pietei, decat daca are un alt scop, sa-si pastreze bunul sau sa scape de el sa nu se confiste. E mult mai usoara confiscarea de la terti.

Vot in comisia UE pentru raportul Monicai Macovei: S-a aprobat confiscarea averilor de la rudele infractorilor

Sau orice alt indiciu care arata ca in realitate acea tranzactie a fost pentru ascunderea bunului cu scopul de a nu fi confiscat - deci orice element care te conduce la aceasta concluzie. Si atunci se confisca.

Pentru ca avem situatii in care avem condamnari si, cand sa le executi - si avem decizii judecatoresti de confiscare definitive -, e sarac lipit. Deci vom confisca si daca sunt saraci lipiti.

Dar tot in aceasta directiva se prevede punerea sub sechestru de la bun inceput a bunurilor, ca sa nu ne trezim cu bogatasii saraci lipiti, cand se dispune confiscarea. Intai pui sechestru pe ele, ca sa nu se mai atinga de ele, oriunde ar fi in lume.

La 'venituri', in declaratia de avere, trebuie sa pui si veniturile familiei - sotului sau sotiei - si trebuie sa pui donatiile din ultimul an, imprumuturile din ultimul an, vanzarile din ultimul an, ce ai cumparat in ultimul an.

Dar, atata timp cat politicienii se pot pune la adapost de problemele penale, nu-si pot pune la adapost si averile, printr-o lege, prin orice fel de artificiu legal? Ar putea fi cu un pas inainte, sa se gandeasca deja la acest aspect.

Asta e de cand lumea, cei din sistemul criminal din lume, ca si Mafia, ei tot timpul erau cu un pas inainte. Dar vine vremea cand s-a facut curat si in Mafia din Statele Unite samd. Sigur, uneori cu sacrificii. Da, probabil ca se gandesc la asta. Dar avem o directiva europeana de transpus, e obligatoriu sa o transpunem.

Daca acesti politicieni din Romania aleg sa-si pastreze averile si sa riste o procedura de infringement si sa riste onoarea tarii si orice negocieri pe care Romania le poate avea pe orice subiect si subrezirea pozitiei Romaniei in context international, atunci lumea sa decida - oamenii acestia iubesc Romania, o ajuta sa mearga inainte, o ajuta sa fie puternica in Uniunea Europeana si in lume sau o tradeaza ca sa-si pastreze ei averile si sa fie liberi?

Daca nu pui in aplicare o directiva, doua, trei, daca continui cu coruptia, daca vii cu astfel de declaratii - 'parlamentari, nu va mai uitati la cererile DNA de ridicare a imunitatii' -, pentru ca toate declaratiile lui Tariceanu s-au dus pe fluxurile de stiri in toata lumea, tu ai subrezit foarte mult pozitia Romaniei pe orice negociere, inclusiv pe Schengen. 'Ce politicieni sunt astia, cu ce tara vorbim, astia sunt partenerii nostri?'. Oricand iti arunca pe masa chestia asta.

Apropo de Schengen, sunt raportor la schimbarea Codului Frontierelor Schengen, ca sa facem controale sistematice pentru cetatenii UE si non-UE, tocmai pentru a preveni intrarea cetatenilor straini care lupta pentru ISIS sau intrarea unora chiar de la ISIS prin acest val de emigranti si am extins - pentru ca initial erau doar pe frontiera Schengen - si la granita Romaniei si Bulgariei, adica la granita externa a Uniunii.

Nu era normal ca Romania sa ramana un spatiu tampon in care sa stea inghesuiti toti posibilii teroristi sau acesti luptatori straini care sunt cetateni europeni, ca sa prinda prilejul sa sara gardul dincolo in Uniunea Europeana.

Si atunci am spus ca viata romanilor nu e cu nimic mai prejos decat viata celorlalti cetateni din Schengen. Deci am mutat tot acest control la granita externa a UE, ca e in interesul Romaniei pentru a-si apara cetatenii.

Vom controla fiecare persoana in bazele de date europene - apesi pe un buton si vezi tot, daca persoana respectiva are o problema si ce problema are.

Si Romania poate folosi aceasta baza de date?

Romania foloseste aceasta baza de date de 5-6 ani de zile, chiar daca n-a intrat in Schengen. Si, tocmai pentru ca o foloseste cu succes si n-au fost lucruri in neregula, tocmai de asta am putut sa argumentez sa mutam pe granita externa a UE.

Si cand se va intampla acest lucru?

Suntem in faza de trialog, adica de negociere cu Consiliul si avem in continuare de lucru cu grupul socialist, cu grupul liberal, pentru care mai important e sa protejam refugiatii decat securitatea cetatenilor europeni.

Dar sper ca pana la sfarsitul anului sa terminam si sa reusim cu bine sa impunem aceste controale in bazele de date, pe care unele state le practica deja.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Monica Macovei MCV, #Monica Macovei DNA, #Monica Macovei spatiul Schengen, #Tariceanu DNA, #Romania spatiul Schengen, #cereri DNA Parlament , #justitie