Ce-au avut si ce-au pierdut intelectualii?

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 12:35 3951 citiri

Au intrat in politica pentru a reforma clasa politica din Romania. Si sunt convinsa ca au crezut in acest lucru cu sinceritate.

Nimeni nu astepta de la intelectualii romani, ong-istii de pe liste sau de prin colegii, sa mute muntii dintr-o data, sa schimbe mentalitatile, sa asaneze de azi pe maine putreziciunea politicii romanesti.

Dar, din pacate, reforma aceea pe care o vesteau nu numai ca nu a inceput, ci se indeparteaza.

Sever Voinescu, spre exemplu, a fost un exceptional analist poltic, cu competente foarte mari pe poltica externa, in special pe Statele Unite, domeniu putin cunoscut si rar analizat in cunostinta de cauza la Bucuresti. Iata-l acum in Parlament, fara sa fi reusit sa inceapa macar sa-si promoveze vreun proiect politic.

A ajuns cu greutati fara precedent intr-o functie, altfel atribuita exclusiv prin algoritm, in Camera Deputatilor.

Mai rau decat atat, Sever Voienscu, preferat din motive lesne de inteles de presa, este nevoit de 6 luni sa dea socoteala pentru tot felul de colegi de-ai sai, de la Costel Iancu, la Elena Basescu.

A fost pus in situatia sa apere ineptii pe care ca ziarist le calcase in picioare, sa-si puna la bataie intreg prestigiul si talentul pentru a indulci broaste raioase.

S-a enervat o singura data cu adevarat, atunci cand i-au fost puse pe tava tampenii de top si de nejustificat ale colegei EBA, o enervare in care se simtea insa mai mult disperarea decat supararea.

Monica Macovei, cel mai onest si mai profesionist demnitar pe care l-a avut aceasta tara, pleaca la Bruxelles colega de delegatie cu George Becali si Corneliu Vadim Tudor, cel care o facea betiva, in absenta ce-i drept, la chiar ceremonia de inmanare a mandatelor de europarlamentar, fara ca cineva sa-i sara in aparare. Si, cine stie?, ar putea fi chiar colega de grup parlamentar cu ei, daca-i vor primi popularii.

Este insa, in mod cert, colega de grup si chiar de partid cu EBA, cea din cauza careia Alina Mungiu, prietena d-nei Macovei, a taiat puntile cu PD-L, cea care i-a atacat cu badaranie pe intelectuali, principalii sustinatori ai d-nei Macovei. Daca situatia se va repeta, ce ii va putea spune autentica intelectuala celei cu mintea odihnita? Situatia este valabila, in egala masura, pentru Cristian Preda si Traian Ungureanu.

Au mai fost intelectuali care au incercat marea politicii cu degetul si s-au fript ingrozitor. Sa ne gadim doar la Adrian Cioroianu si Daniel Daianu. Dar au fost si altii care au simtit pericolul si s-au retras inainte de marile dezamagiri, de exemplu Catalin Avramescu sau Alina Mungiu.

Oare cum e mai bine?

Cred in continuare ca intelectualii care au facut pasul in politica nu sunt de condamnat. A fost un act de curaj. Daca toti oamenii valorosi stau de-o parte, tara va fi condusa numai de ticalosi sau incompetenti. Drama e ca sunt atat de putini si au fost doar folositi. Vointa de reforma a clasei poltice este nula, iar rezistenta e transparitnica.

Numele cu rezonanta, venite din societatea civila, au fost puse ca florile la rever. Partidele se mandresc cu ele, dar nu le dau nicio putere. Sever Voinescu este trimis la talk-show-uri sa spele cadavrele PD-L.

Monica Macovei e buna pentru imagine, dar cat mai departe, la Bruxelles, nu cumva sa ne mai explice inca o data cum nu trebuie adoptate codurile pe picior, fara simulari de procese, tocmai cand noi eliminam studiile de impact, ca sa ne luam de-o grija.

Exista un om care chiar stie doctina liberala, crede in ea si o sustine? Jos cu el, ca nu reprezinta interesul PNL si al conducerii acestuia asa cum o face, de exemplu, Norica Nicolai, liberala adepta a nationalizarii. Macar PSD nu s-a incurcat cu astfel de artificii de buna imagine: nu-i sufera pe cei din societatea civila si nu face un secret din asta.

Din nefericire, intelectualii intrati in politica raman corpuri straine, iar in jurul lor, calitatea clasei politice este in cadere libera, spre disperarea lor si nenorocirea acestui popor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com