36 de europarlamentari ii cer lui Hollande sa nu mai vanda nave de razboi Rusiei

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 21:30 5727 citiri

Monica Macovei si alti 35 de europarlamentari au semnat o scrisoare adresata presedintelui Frantei in care se solicita oprirea vanzarii catre Rusia de nave militare Mistral, in contextul agresiunii Ucrainei.

Scrisoarea este adresata si Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton.

"Dintre cei 36 de europarlamentari semnatari ai scrisorii, 4 sunt romani: 2 de la PDL si 2 de la UDMR. Niciun europarlamentar PSD sau PNL nu a semnat apelul", subliniaza Monica Macovei pe blog, prezentand integral textul apelului.

In document se mentioneaza inca de la inceput ca Federatia Rusa condusa de Vladimir Putin "a comis o agresiune impotriva Ucrainei care a incalcat fundamentele sistemului european de securitate si cooperare, demarat in 1975".

De asemenea, semnatarii apelului isi exprima ingrijorarea fata de "mesajele mixte trimise Rusiei" de catre guvernele UE, care au condamnat agresiunea militara a Rusiei, dar cu toate astea "Franta ia in continuare in considerare livrarea catre Rusia a unor nave militare de asalt ultramoderne Mistral".

"Aceste nave sunt facute special sa desfasoare operatiuni de desant rapide si multiple in teritoriul inamic. Daca navele Mistral sunt livrate Rusiei in contextul actual, rezultatul va fi lovitura data valorilor fundamentale si credibilitatii morale ale Uniunii Europene ca intreg", se arata in scrisoare.

Totodata, in document se reaminteste ca in 2008, imediat dupa invazia rusa a Georgiei, comandatul Flotei ruse a Marii Negre a declarat ca daca Rusia avea la dispozitie o nava Mistral, atunci fortele sale si-ar fi putut termina misiunea impotriva Georgiei in 40 de minute.

"Luand nota de comentariile ministrului francez de Externe din 18 martie, conform carora Franta va lua in considerare anularea planurilor de a livra doua nave Mistral Rusiei daca Rusia va provoca o alta serie de sanctiuni, cerem ca autoritatile franceze sa anuleze imediat vanzarea si livrarea navelor mistral catre Rusia. Amanarea unor astfel de decizii vitale pana la 'faza a treia a sanctiunilor' nu va face decat sa slabeasca atat pozitia Ucrainei cat si cea a UE.

Presedintele Putin a aratat clar ca actiunile agresive ale Rusiei vor continua. Singura miscare care ar putea avea un efect de trezire a capetelor infierbantate de la Kremlin este oprirea completa a cooperarii militare intre statele membre UE si Rusia, a carei armata are nevoie disperata de tehnologie militara occidentala moderna. O astfel de miscare va consolida solidaritatea europeana si va trimite un mesaj clar ca UE este serioasa in opozitia ei la agresiune", sustin semnatarii scrisorii.

Cei patru europarlamentari romani care au semnat-o sunt Monica Macovei si Marian Jean Marinescu de la PDL, precum si Csaba Sogor si Laszlo Tokes de la UDMR.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News