Cine este Monica Gubernat, șefa CNA pentru care PSD a modificat legea pentru a o putea reinstala în funcție. Fusese înlăturată din cauza deciziilor părtinitoare

Marti, 25 Aprilie 2023, ora 21:49
6499 citiri
Cine este Monica Gubernat, șefa CNA pentru care PSD a modificat legea pentru a o putea reinstala în funcție. Fusese înlăturată din cauza deciziilor părtinitoare
Monica Gubernat a prins al doilea mandat de președinte al instituției FOTO Facebook / CNA

Președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) Monica Gubernat a reușit să revină la șefia instituției după ce, în iunie 2021, vechea coaliție a înlăturat-o, motivând lipsa de reacție a instituției față de derapajele unor televiziuni. Pentru a o repune în funcție, PSD a modificat legea.

Gubernat a fost reinstalată în fruntea CNA pe 7 martie, după ce plenul comun al parlamentului a votat numirea sa cu 233 de voturi „pentru” și 4 „contra”. Opoziția a lipsit de la vot. De remarcat faptul că aceasta a mai ocupat șefia CNA din decembrie 2018 până în iunie 2021, fiind numită de către PSD pentru un mandat de șase ani. Ulterior, vechea coaliție de guvernare a respins raportul de activitate al CNA, însemnând practic și încheierea mandatului lui Gubernat. PNL și USR criticau la acea vreme CNA pentru lipsa de reacție față de derapajele unor televiziuni precum România TV sau Antena 3.

Lege pentru o singură persoană

La scurt timp, membrii CNA au votat o nouă propunere de preşedinte, pe Cristina Pocora, numită în CNA din partea președintelui Klaus Ioahnnis. Propunerea nu a mai ajuns însă la votul parlamentului, pentru că în aceeaşi perioadă a intervenit ruptura dintre PNL şi USR, care a dus apoi la noua alianță dintre PNL și PSD. Astfel, CNA a rămas în „aer”, fără un preşedinte plin, iar şedinţele au fost conduse de Nicolaie Bălaşa şi de Monica Gubernat.

Pentru a o putea reinstala pe Monica Gubernat ca președinte al CNA a fost nevoie de modificarea Legii de funcționare a instituției, care prevedea clar că un președinte demis nu mai poate ocupa funcția. În acest scop, PSD a depus un amendament în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, care a eliminat alineatul 6 al Articolului 20, cel care împiedica realegerea Monicăi Gubernat ca președinte al CNA.

CNA, spectator la derapaje

În intervalul în care Gubernat a condus CNA, instituția s-a remarcat prin amenzi foarte blânde ori prin ignorarea completă a unor derapaje comise de televiziuni. În mai 2019, de exemplu, CNA a amendat România TV, pentru lipsa de reacție a moderatorului Victor Ciutacu atunci când Sebastian Ghiță i-a amenințat cu bătaia pe protestatarii pro-justiție. Inițial, CNA ajunsese la un impas, întrucât au existat trei propuneri de amendare, însă niciuna nu reușise să atragă cele șase voturi necesare. Au fost trei propuneri de sancţionare: 30.000 de lei, 25.000 de lei şi 15.000 de lei. Amenda care a trecut de vot a fost cea din urmă, ea fiind propusă de către Monica Gubernat.

În noiembrie 2020, la o lună după alegerile locale, România TV și Antena 3 au avut mai multe emisiuni în care au prezentat un film cu persoane într-o cameră unde erau saci de voturi în seara alegerilor și au indus ideea că acestea au fost fraudate, în defavoarea candidatului PSD Daniel Tudorache. Totodată, în emisiunile celor două posturi TV au fost intervenții doar din partea reprezentanților PSD, fără ca opoziția să aibă vreun drept la replică, motiv pentru care USR a făcut o sesizare la CNA. După lungi discuții și dezbateri în interiorul CNA, instituția a ajuns la două propuneri de amendare. Prima a aparținut Dorinei Rusu, care a cerut ca România TV și Antena 3 să plătească 100.000 de lei, iar cea de-a doua a fost a lui Radu Herjeu, care a cerut o pedeapsă de 25.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru România TV. La votul decisiv a trecut propunerea mai mică.

Subiectul alegerilor de la Sectorul 1 a revenit în 2021, când România TV a comis o nouă serie de derapaje și acuze la adresa lui Clotilde Armand, pe care a acuzat-o în mod direct că ar fi furat voturile, fără să aducă dovezi. Totodată, postul a adus în platou aproape zilnic membri PSD care au vorbit despre campania de strângere de fonduri pentru demiterea lui Clotilde Armand. La una dintre emisiuni, Gelu Vișan a afirmat că „este furt organizat acolo pe față în momentul ăsta, în imagini publice. Nu mai vorbim de nedovedit, e furt organizat; Stați să spunem cetățenilor că USR-iștii ăștia, neomarxiștii ăștia, golanii ăștia pot să inducă în eroare lumea”.

FOTO Captură Video

Și în acest caz, au existat mai multe propuneri de amendare a RTV. Mircea Toma a propus o amendă inițială de 90.000 de lei, redusă apoi la 45.000 de lei, Dorina Rusu a propus 25.000 de lei, iar Monica Gubernat a propus 10.000 de lei. După mai multe ture de vot, a trecut sancțiunea de 25.000 de lei.

Anterior, Gubernat a blocat și alte amenzi mai severe pentru România TV și i-a acuzat pe membrii CNA de „lipsă crasă de imparțialitate”.

„Modul de argumentare pentru aceste propuneri mă duc cu gândul la faptul că doriți transformarea presei în propagandă, nu în voce critică așa cum este rolul ei într-o democrație. Aș prefera ca această majoritate politică din CNA să-și asume prin vot aceasta amenda politică, de aceea eu nu voi participa la vot. Fără mine nu aveți cvorum, așa că așteptați să vă vină colegii să vă completați majoritatea politică necesară pentru a pedepsi posturile România TV si Antena 3”, afirma Gubernat.

Legăturile cu PSD

Monica Gubernat este membru în CNA de peste zece ani, fiind numită prima oară în instituție de către PSD în 2012. Înainte de asta, Gubernat a făcut parte din echipa tehnică de campanie a PSD în anii 2000 și 2004. Aceasta a mai lucrat în administrația publică centrală, la ministerul Transporturilor iar apoi a fost consilier în Parlament, unde s-a ocupat de monitorizarea presei scrise și audiovizuale și formularea unor reacții rapide.

Conform unui CV publicat pe site-ul CNA, aceasta este doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative în domeniul comunicării publice, este licenţiată în ştiinţe politice (2000) şi comunicare şi relaţii publice (2002).

Ultima declarație de avere a șefei CNA, depusă la jumătatea anului trecut, dezvăluie că deține, alături de soțul ei, un teren de aproape 1.000 de mp2 în Măgurele, județul Ilfov, și o casă de locuit în București. Aceasta nu are mașină, ori bijuterii care să depășească 5.000 de euro, iar în conturile bancare deține aproximativ 95.000 de euro. Indemnizația de la CNA i-a adus în 2021 un salariu total de 133.000 de lei, însemnând un venit de aproximativ 11.000 de lei pe lună.

Cine sunt ceilalți membri CNA

Valentin-Alexandru Jucan (vicepreședinte CNA) - Propus de PNL. Fost redactor al departamentului cultural al unui post de radio. În anul trei de facultate, acesta a fost consilier al prefectului județului Cluj. După ce a terminat cu facultatea de muzică, a făcut un master în domeniul juridic la Cluj și în paralel s-a angajat la Biroul Permanent al Senatului.

Nicolaie Bălașa-Sorescu - Propus de PSD. Lucrează în CNA din 1995, anterior fiind inginer la Întreprinderea de Utilaj Greu Transport. Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, l-a făcut cetățean de onoare al orașului.

Orsolya-Eva Borsos - Propusă de UDMR. A terminat facultatea la Budapesta, și, în ciuda lipsei de experiență profesională, ajunge consiliera ministrului Dezvoltării din România, iar apoi șefă de cabinet în Parlament. A fost consilieră la ministerul Mediului și Turism, după care ajunge la CNA.

Oana Simona Dincă - Propusă de PNL. Aceasta l-a înlocuit pe Alexandru Kocis-Cristea, care a demisionat pentru a candida la alegerile parlamentare din 2020.

Ionel Palăr - Propus de PNL. Anterior, acesta a fost timp de 16 ani parlamentar liberal, cu studii în marketing și fără experiență în activitatea audiovizuală sau presă.

Cristina Ancuța Pocora - Propusă de Administrația Prezidențială. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA și apoi a unui master tot de la SNSPA, Pocora este fost deputat PNL, cu două mandate la activ. În iunie 2022, aceasta a fost propusă la șefia CNA, însă își retrage candidatura pentru a-i face loc lui Gubernat, întrucât funcția era rezervată pentru PSD.

Răsvan Popescu - Propus de PSD. Fost inginer geolog în bazinele miniere din Valea Jiului şi Valea Prahovei (1987-1990), reprofilat apoi în jurnalist, lucrând inclusiv la TVR, iar ulterior scriitor. Între anii 1999-2000, a fost purtătorul de cuvânt al președintelui, Emil Constantinescu, care l-a desemnat, în 2000, la primul mandat de membru în CNA. Între 2007 și 2012 acesta a fost președintele instituției

Dorina Rusu - Propusă de Administrația Prezidențială. Jurnalistă cu o experiență de peste zece ani, aceasta a colaborat cu Europa Liberă între 1991 și 1993, și a lucrat la numeroase redacții, inclusiv TVR. Între 2012 și 2015, aceasta a mai fost consilier pentru relații cu societatea civilă și comunicare online la PNL.

Ramona Elena Sorescu - Propusă de PSD. A lucrat în presă timp de 15 ani, fiind producător la diverse televiziuni. Între 2016 și 2018, aceasta a fost director executiv la Absolut TV, post patronat de soția lui Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD condamnat pentru că a folosit banii partidului să meargă în vacanțe. După Absolut TV, Sorescu devine asistent pentru relații publice și comunicare la PSD, iar apoi, în același an, devine membru CNA.

Mircea Toma - Propus de USR. Fost cercetător la Institutul de psihologie al Academiei Române și mai apoi, membru fondator al publicației de satiră politică Academia Cațavencu. Jurnalist cu experiență, acesta a scris pentru publicații precum Adevărul, Dilema veche, Libertatea și a produs emisiuni de radio și televiziune. A predat, ca profesor asociat, la facultăți de jurnalism, de științe politice și științele educației din Universitatea București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#monica gubernat, #presedinte cna, #impartialitate cna, #PSD, #impartire cna , #stiri PSD
Comentarii