Judecator CCR, despre decizia privind interceptarile SRI: Nu actioneaza retroactiv

Joi, 18 Februarie 2016, ora 14:23
4546 citiri
Judecator CCR, despre decizia privind interceptarile SRI: Nu actioneaza retroactiv
Foto: site CCR

Mona Pivniceru, judecator CCR si fost ministru al Justitiei, precizeaza ca decizia Curtii cu privire la interceptarile telefonice se refera la faptul ca toate organele specializate care fac astfel de interceptari trebuie sa se subordoneze organului de urmarire penala si subliniaza faptul ca decizia nu se aplica retroactiv.

Explicatiile vin dupa ce, marti, Curtea Constitutionala a admis o exceptie de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Urmeaza ca decizia sa fie motivata public de Curtea Constitutionala, iar Parlamentul sa puna legea in acord cu decizia respectiva in maximum 45 de zile de la publicare.

Mona Pivniceru a explicat pentru Q Magazine care sunt resorturile care au dus la luarea acestei decizii.

"Asa cum este acum, formularea este foarte ambigua si lasa loc la interpretari. Potrivit normelor europene, interceptarile telefonice sunt considerate un act foarte intruziv la adresa unui om, a vietii lui intime si a familiei acestuia. De aceea, trebuie prevazut in mod clar si expres CARE este organul care poate face aceste interceptari, daca acel organ are baza legala pentru acest fapt si care sunt actele care stau la baza acestora.

Potrivit legislatiei actuale din Romania, organe de cercetare penala sunt numai Parchetele si cele ale Politiei. Serviciul Roman de Informatii nu are prin legea sa de functionare abilitati pentru a fi organ de urmarire penala", a declarat Mona Pivniceru.

De asemenea, Mona Pivniceru a declarat ca "legea nu se aplica retroactiv si ca ea va fi valabila doar pentru dosarele care se vor constitui de acum inainte, dupa publicarea modificarilor ce vor interveni".

Conform unor surse judiciare, formularea ambigua "si alte organe ale statului" a fost introdusa in noul Cod Penal, intrat in vigoare in 2014.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si a fost comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Pivniceru decizie CCR interceptari SRI , #stiri Mona Pivniceru